Zar mali Aleksa nije bio dovoljan?

Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja i još jedno pitanje zašto škola nije reagovala na vreme. Aleksina majka: Zar vam slučaj Alekse nije bio alarm?

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2018.

09:17

Zar mali Aleksa nije bio dovoljan?

U medijima je osvanula priča o dečaku sedmog razreda iz Zemuna koji trpi vršnjačko nasilje u Osnovnoj školi „Rade Končar“ u Zemunu. Njegova majka kaže da joj se sin prvi put požalio u šestom razredu. Ona, kako kaže, u prvi mah nije smatrala da je reč o nekoj ozbiljnoj stvari, smatrajući da su u pitanju dečije čarke.

Međutim, kako objašnjava za TV Prva, ti slučajevi postali su sve češći i ozbilniji, kada je krenuo u sedmi razred. Sedi sam jer niko s njim neće da se druži jer im ne dozvoljavaju dečaci koji ga maltretiraju. Gađaju ga raznim predmetima, govore svašta i izbacuju iz klupe.

Kaže i da je tražila da ga prebace u drugu školu ali je iz te škole dobila odgovor da nema mesta, dok u drugu nije ni mogla jer se u njoj uči italijanski, dok njeno dete uči francuski.

Na pitanje da li je razgovara s nekim iz škole ili možda s roditeljima dečaka koji maltretiraju njenog sina, ona kaže da je tek dobila poruku da ide na razgovor kod direktorke škole, a majka jednog od dečaka koji maltretira njeno dete obećala je da će sa dečakom popričati.

„Volela bih da se ovo što pre završi. Strašno je kada svako veče, kada legnete u krevet, dete vam kaže ’mama, ako sutra moram da se vratim u odeljenje ubiću se“, kazala je majka dečaka koji trpi vršnjačko nasilje.

S druge strane, direktorka škole u kojoj se sve događa kaže da škola nije ni mogla da reaguje jer nije imala saznanja o tome. Prema rečima direktorke Maje Kostić, ona je imala saznanja od dece da se je bilo začkoljica. „Majka se nama obratila prvi put u junu, 6. juna, tada nije moglo ništa da se uradi jer je bio kraj školske godine“, kazala je ona.

Upitana kako nije moglo ništa da se uradi za sedam dana, ona pdgovara da je za to vreme mogao samo da se obavi razgovor sa svima, decom i roditeljima. Prema njenim rečima, to je i urađeno a deca koja su označena kao nasilnici kazala su da se oni druže sa maltretiranim detetom i da i ono njih vređa, a kada vređaju njega on ode pa se žali majci.

Direktorka smatra da je problem u slaboj komunikaciji između roditelja i škole. Ona „prebacuje lopticu“ na majku maltretiranog deteta za koju kaže da se tek sporadično žalila i da ni jednom nije došla u upravu škole da to iznese već ih je porukom obavestila o svemu.

Direktorka kaže i da u školi ima 800 dece i da zadirkivanja stalno postoje. Prema njenim saznanjima, u ovom slučaju toga je bilo i van škole. „Školi jeste prijavljeno samo zadirkivanje, a za sve ostalo sam saznala iz medija“, dodaje ona.

Činjenica je, međutim, da dete ima problem s drugom decom, a školski psiholog je savetovao maltretiranom detetu da „ojača“ i da se onima koji su se okomili na njega predsatvi na drugi način i da im da do znanja da ako je sitan ne mora da znači da nije dobar drug.

S druge strane, mnogo oštrija u osudi ovog slučaja bila je majka dečaka Alekse koji se upravo zbog neadekvatnog reagovanja škole, ubio zbog vršnjačkog nasilja.

Njene reči upućene direktorki OŠ „Rade Končar“ bile su veoma direkte: „Neshvatljivo mi je da imate slučaj vršnjačkog nasilja koje traje od 6. razreda, da znate da se dešava i da vas spreči raspust da reagujete, pravdajući se da niste imali vremena, a dete hoće da se ubije“, kazala je Aleksina majka Dragana.

„Uz dužno poštovanje, protokol kaže da se i na samo saznanje o nasilju regauje odmah. Znali ste, od majke ste dobili da je tražila da ga prebace u drugi razred i to vam nije bilo dovoljno. Reći da majka ima rijaliti nastup je neodgovorno i neprofesionalno jer ste pedagog i psiholog...Aleksa je trebalo da vam bude alarm da treba da se reaguje odmah“, kazala je Dragana.

Ona kaže da je neshvatljivo i da niko nije primetio da to dete sedi samo, da se s njim niko ne druži te je direktorku škole upitala gde je drugo nastavno osoblje i šta ono radi?

Reagovao je i ministar prosvete Mladen Šarčević koji je rekao da će s epomenuti slučaj ispitati."Baviću se ovim slučajem onako ljudski, kao što se bavim svaki put kada saznam da negde ima nasilja", rekao je Šarčevć.

Opširnije o ovom slučaju pogledajte u VIDEO prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: