Najbolja srpska priča

Studentski lider iz Niša, koji je 1996. Miloševiću uručio pismo niških studenata, otišao je u Ameriku. Danas se vratio kao direktor velike svetske kompanije.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2018.

07:29

Najbolja srpska priča

Najnoviji broj Nedeljnika donosi priču o Nikoli Božinoviću, pod naslovom "Kako je studentski lider iz Niša napravio i prodao firmu za dvesta miliona dolara".

Meni su danas 44 godine. Osećam dobru energiju, za šest godina imaću 50. Zadovoljan sam privatno, profesionalno, sa ženom koju volim i divnom decom. Želim zato nešto da vratim ovoj zemlji. Da prenesem. Nisam iz Zanzibara, iz Srbije sam. Možda nam Srbija nije u svakom trenutku olakšavala stvari, ali drugu zemlju nemamo. Pomaže, možda, i to što sam iz Niša, a ne iz Beograda. Razumem kako se oseća ostatak Srbije, koji nije u glavnom gradu, kaže u ekskluzivnoj ispovesti za Nedeljnik Nikola Božinović, rođeni Nišlija koji je prodao svoju kompaniju Frame za skoro dvesta miliona evra indijsko-američkom Nutanixu, što je najveća akvizicija nekog srpskog startapa u istoriji.

Božinović je u velikom intervjuu za novi broj Nedeljnika govorio o svojim počecima, o školovanju, studiranju u Nišu, ali i spontanom organizovanju studentskih protesta nakon izborne krađe 1996. godine, što ga je dovelo oči u oči sa Slobodanom Miloševićem.

"U proleće 2013. uspeli smo da nađemo neki novac, prvih pola miliona dolara, što je za tamošnje prilike malo. Ali nismo hteli da uključujemo mnogo investiranja. Otvorili smo tada firmu i u Srbiji, a ja sam u Kaliforniji - zato je veoma važno biti tamo - na čisto guranje stigao do velikog Adobea", ispričao je.

"U novembru 2013. na njihovoj velikoj konferenciji u Las Vegasu predstavljao sam svoj proizvod. Niko nije ni čuo za nas dotad. Trenutak za biti ili ne biti. Ako gledate seriju 'Silicijumska dolina', to je to. To je baš tako...", rekao je Božinović.

Neverovatnu životnu priču Nikole Božinovića koji je 1996. Miloševiću uručio pismo niških studenata, nekoliko godina kasnije iz Budimpešte odleteo za Ameriku, da bi se danas vratio kao direktor jedne velike svetske kompanije, čitajte u Nedeljniku.

U novom Nedeljniku čitajte još:

- Ekskluzivni intervju: Nikola Božinović, osnivač kompanije Frame, najveće akvizicije u istoriji srpske IT industrije

- Dosije: Dragiša Buca Pavlović - Šta bi bilo da je pobedio Miloševića?

- Poklon svim čitaocima: Mond diplomatik na srpskom

- Uvodnik Veljka Lalića: Milena, žena koje nema

- Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića: Evropa plemena, granica i rezervata

- Analiza Zorana Panovića: SFRJ od jogurta do arhitekture

- Miša Brkić o privatizaciji PKB-a: Beogradski "špajz" odavno kaparisan

- Kolumna Ljiljane Smajlović: E, da je ovo Amerika

- Pismo mlađoj sebi: Tanja Bošković

- Medenizmi: Pismo mojoj babi iz okićenog grada

- Gane Pecikoza: Džoni Štulić mi je rekao da su za rat krivi Crvena jabuka i Bajaga

- Draža Petrović: Novi put svile Tomislava Nikolića

- Ko je novi načelnik Generalštaba

- Žene i natalitet: Ona da radi, ona da rađa

- Ekskluzivna kolumna pisca Marija Vargasa Ljose

- Kolumna pisca Nikole Malovića

- Muharem Bazdulj: Crnogorci i Crna Gora u filmu i književnosti

- Intervju: Tom Saks o Oktobarskom salonu

- Intervju: Gala Čaki

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: