SAD: Iran ponovo glavni sponzor terorista

Iran je i dalje "vodeća država-sponzor terorizma u svetu", tvrdi vlada SAD u godišnjem izveštaju u kom ističe da je opao broj terorističkih napada širom sveta.

Izvor: Beta

Sreda, 19.09.2018.

23:44

SAD: Iran ponovo glavni sponzor terorista
Foto: Thinkstock

Godišnje istraživanje Stejt departmenta ("Izveštaji o terorizmu po zemljama 2017"X) optužuje Iran da podstiče mnogobrojne sukobe i da pokušava da potkopa države širom Bliskog istoka i drugde, imajući "skoro globalni teroristički domet".

Broj terorističkih napada u svetu je prošle godine opao za 23 odsto u odnosu na 2016. godinu, navodi se u izveštaju, što je uglavnom zbog uspeha borbe protiv Islamske države u Iraku. Broj napada je opao i 2016. godine. Agencija AP ukazuje da je vlada predsednika SAD Donalda Trampa yaoštiral stav prema Iranu. SAD su se ove godine povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i počele da mu smanjuju povlastice od sankcija koje su bile odobrene u sklopu dogovora 2015. godine. Uprkos opadanju broja napada, izveštaj opisuje teroristički pejsaž kao "složeniji" i ukazuje rekao da je pretnja Sjedinjenim Državama i saveznicima širom sveta "evoluirala". Posebno jer je Islamska država izgubila ranije zaposednutu teritoriju, postala je "raspršena i tajna, okrenuta internetu radi podsticanja na napade", te je tie ta organizacija postala "manje podložna konvencionalnoj vpojnoj akciji", piše u izveštaju. Takođe je 2017. godine i Al-Kaida tiho proširila svoje članstvo i operacije, mrežom koja uključuje snage u Siriji, u Zalivu, Severnoj Africi, Somaliji i u Indiji, a ima i snage u Avganistanu i Pakistanu. U izveštaju se navodi da je 2017. u 100 zemalja bilo terorističkh napada, ali da je većina (59 odsto) bila u samo pet zemalja: Avganistanu, Indiji, Iraku, Pakistanu i na Filipinima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: