Rusi pokrenuli krivičnu istragu zbog obaranja "iljušina"

Ruski istražni komitet pokrenuo je danas krivičnu istragu o obaranju ruskog aviona tipa Iljušin iznad Sredozemnog mora.

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2018.

11:12

Rusi pokrenuli krivičnu istragu zbog obaranja
Foto: Tanjug/AP

"Istražitelji i forenzičari Komiteta rade na licu mesta, zajedno sa predstavnicima ruskog Ministarstva odbrane", rekla je portparolka komiteta Svetlana Petrenko. Petrenko. Trenutno se utvrđuju tačne okolnosti obaranja Iljušina "Il-20", u kojem je poginulo 15 ruskih vojnika.

Trenutno je poznato da je avion bio na putu prema vazduhoplovnoj bazi Hmejmim, a da je kontakt sa posadom izgubljen u 23:00 časova u ponedeljak, prenosi Tass.

U trenutku kada je "Iljušin" nestao sa radarskih ekrana, četiri izraelska aviona F-16 dejstvovala su po ciljevima u pokrajini Lakatija u Siriji. Ministarstvo odbrane Rusije juče je saopštilo da je sirijska protivvazdušna odbrana oborila avion.

U saopštenju se navodi da su izraelski avioni "gurnuli" ruski avion na putanju rakete i da Rusija optužuje Izrael za "namernu provokaciju". Ministarstvo dodaje da je Izrael obavestio Rusiju o svojim aktivnostima u Lakatiji samo minut pre početka napada.

"Vidimo ove provokativne korake Izraelakao neprijateljske. Zbog neodgovornosti izraelske vojske, poginulo je 15 ruskih vojnika. Ovo je u potpunosti suprotno duhu rusko-izraelskog prijateljstva. Zadržavamo pravo da odgovorimio "milo za drago", izjavio je juče portparol ruskog MO, general major Igor Konašenkov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: