Najezda stršljenova u Dalmaciji, u kući ih bilo 1000 VIDEO

Kako javlja portal Index.hr pozivajući se na Dalmaciju Danas ovog leta je zabeležen velik broj stršljena uz dalmatinsku obalu, na ostrvima, ali i u zaleđu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.09.2018.

13:54

Najezda stršljenova u Dalmaciji, u kući ih bilo 1000 VIDEO
Screenshot/Youtube/Dalmacija danas

Stršljenovi prave svoja gnezda gde stignu: u vrtovima, okućnicama, potkrovljima, garažama, a ponekad i u samim kućama. Božidar Žuljević, predsednik triljskog Udruženja pčelara, potvrdio je da je situacija opasna.

"Kako posedujem kompletno zaštitno odelo, ljudi me već svakodnevno zovnu. Na primer, danas smo po pozivu ušli u kuću u Bisku. Bio sam u pratnji lokalnih vatrogasaca, ali u samu prostoriju gde se nalazilo gnezdo dugačko oko 80 centimetara ušao sam sam. Verujte, nije nimalo lako ući u prostoriju sa oko 1.000 stršljena, nikada ne znate hoće li vam se koji provući kroz nogavicu. Kaže se da tri uboda stršljena imaju učinak ugriza poskoka. Lopatom sam razorio gnijezdo, ali tek nakon što sam sprejem dobro tretirao celu prostoriju", ispričao je Žuljević u razgovoru za Dalmacija Danas.

Pčelar navodi kako je zbog gnezda stršljena intervenisao širom Cetinske krajine, ali da tako ekstreman slučaj još nije doživio. "Teško je to opisati. Nema jedinke koja je kraća od 3 centimetra. Pre nekoliko dana isto sam ušao u jednu kuću u kojoj su stršljeni 'okupirali' prozor i uboli čoveka u glavu", rekao je Žuljević i dodao da stršljeni ne predstavljaju opasnost samo za ljude, nego i za pčele.

"Događaju se veliki napadi na pčelinje zajednice i nastaju ogromne štete. Nejake zajednice pčela ne mogu da se odbrane od takvih napada stršljena i bivaju uništene do kraja. Inače, pčela se ne može suprotstaviti stršljenu pojedinačno, ali se ipak znaju odbraniti na način da puno pčela u potpunosti okruži stršljena i onda ga doslovno skuvaju temperaturom svojih tela jer mogu da podnesu višu temperaturu od tog napadača", naveo je Žuljević savetujući sve one koji imaju problem sa stršljenovima da gnezda ne uklanjanju sami, nego da pozovu u pomoć vatrogasce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: