Ustavni sud Makedonije odlučio: Referendum je ustavan

Ustavni Sud Makedonije većinom glasova danas je odlučio da ne postoje ustavne prepreke za održavanje referenduma o imenu države zakazan za 30. septembar.

Izvor: Beta

Sreda, 19.09.2018.

13:25

Ustavni sud Makedonije odlučio: Referendum je ustavan
Ilustracija: Getty Images

Sedam od devet sudija je glasalo protiv predloga sudije izvestioca Elene Goševe da se stopiraju sve aktivnosti oko referenduma da Sud povede postupak o, kako je ocenila, neustavnoj odluci parlamenta o raspisivanju referenduma.

Inicijative za ocenu ustavnosti te odluke koju je parlament usvojio 30. jula, odvojeno su podneli mala vanparlamentarna stranka Levica i nevladina organizacija "Svetski makedonski kongres".

Ustavni sud Makedonije, kako je objavljeno, "nije izrazio sumnju u neustavnost i nezakonitost odluke" o raspisivanju referenduma na kojem 30. septembra gradjani treba da se izjasne "da li su za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora Makedonije i Grčke".

Dogovorom o rešavanju dvoipodecenijskog makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonija, koji su u julu postigle vlade Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, predvidjena je promena imena Makedonije u Severna Makedonija, uz garancije makedonskog nacionalnog identiteta, jezika i kulture. ;

Uspešan referendum i ustavne promene koje garantuju promenu imena države u Severna Makedonija, uslov su za makedonske integracije u EU i NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: