"Poslanici polažu račune stranci, a ne građanima"

Izborni sistem u Srbiji ne odgovara potrebama društva i treba ga reformisati kako bi građani imali bližu i direktniju komunikaciju sa svojim predstavnicima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.09.2018.

19:02

Ilustracija: Thinkstock

To su ocenili učesnici debate, koja je održana u EU Info centru u Beogradu.

Reč je o debati koja je održana u okviru kampanje "Bus izborne reforme 2018" i inicijative "Biram koga biram" koju je pokrenula Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

Narodna poslanica Ana Stevanović smatra da danas imamo situaciju da stranke kontrolišu poslanike što, dodala je, nije dobro.

"Poslanici polažu račune stranci umesto da ih polažu onima koji su ih birali, a to su građani Srbije", rekla je ona.

Navela je da 55 odsto opština u Srbiji nema nijednog svog predstavnika u Narodnoj skupštini što je, kaže, jako loše.

"Da bismo predupredili primere poput ovog neophodna je reforma izbornog sistema. Smatram da bi trebalo napraviti neku verziju personalizovanog proporcionalnog sistema, da građani mogu ciljano da biraju određene ljude, da znaju ko ih predstavlja, da mogu da komuniciraju sa njima i upućuju im zahteve i da poslanici budu pravi predstavnici građana i njihov glas u ovom najvišem predstavničkom telu", poručila je Stevanović.

Pavle Dimitrijević iz CRTA-e je rekao da je izborni sistem neiscrpna i veoma bitna tema u našem društvu.

"Koji god sistem da postoji, ako je glavna poenta da se on zloupotrebi onda je potpuno nevažno koji je sistem. Naša situacija je takva da, koji god sistem da imamo, mi imamo neki dogovor dominantnih vladajućih političkih elita da se svaki sistem zloupotrebi do maksimuma", rekao je on.

Osim debate, danas je u Beogradu na platou kod Filozofskog fakulteta održan i razgovor sa građanima o tome zašto je važno da imamo "narodne, a ne partijske poslanike".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: