"Očekuje se vrela politička jesen na Balkanu"

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ocenila je da se na Balkanu očekuje "vrela politička jesen" .

Izvor: Beta

Sreda, 19.09.2018.

13:15

Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Kako je rekla, vrela politička jesen očekuje Balkan zbog spora Makedonije i Grčke oko imena koji treba da bude zaokružen referendumom, kao i normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Joksimović je na otvaranju konferencije "Bezbednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbija" u Beogradu rekla da to što je Evropska unija u krizi stvara plodno tle za krizu na Balkanu, ali da je migrantska kriza pokazala da region može biti deo rešenja.

"I 20 godna posle okončanja kriza i konflikata na Zapadnom Blkanu, mnoga pitanja ni danas nisu rešena. Ne postoji nijedna zemlja Zapadnog Balkana koja nema granične sporove... Između Slovenije i Hrvatske i dan-danas takav izazov imamo uprkos činjenici da su obe zemlje članice EU", rekla je Joksimović.

Ona je ocenila da je status kvo po pitanju Kosova i Metohije u potpunosti neodrživ, a da se bez jasne podrške svih sila teško može doći do kompromisnog rešenja koji bi i za Prištinu i za Beograd imao i pozitivan i negativan ishod.

"Region Zapadnog Balkana se ipak nalazi pred pozitivnom prekretnicom u kojoj će biti pronađena ona rešenja koja će dopustiti da se ovaj region pre svega ekonomski razvije, jer je to ključ mira i stablnosti", ocenila je Joksimović.

Konferenciju "Bezbednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbija" organizovao je Centar za spoljnu politiku, a učestvovali su ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Učesnici su razgovari o iskustvu Srbije u bilateralnim vojnim misijama, ulozi bezbednosnih aktera u problemima regionalne bezbednosti i ulozi NATO-a u očuvanju regionalne stabilnosti.

Da podsetimo, Aleksandra Joksimović biće nova ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji, saopštio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: