"Stepen brutalnosti protiv Rohinža teško i zamisliti"

Stepen brutalnosti vojske Mjamnara prema muslimanskoj Rohindža manjini u toj zemlji je "teško zamisliv", rekao je danas jedan istražitelj Ujedinjenih nacija.

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2018.

13:15

Ilustracija: Getty Images

Zvaničnik UN Marzuki Darusma predstavio je pred Savetom UN za ljudska prava izveštaj u kojem se vojska Mjanmara teško optužuje i traži da se šestorici vojnih zvaničnika sudi za genocid.

"Nivo brutalnosti primenjen u operacijama vojske Mjanmara teško je zamisliv. To je potpuni prezir prema ljudskom životu", rekao je Darusma.

UN su danas objavile kompletan izveštaj sastavljen na osnovu misije za utvrdjivanje podataka oko operacije protiv Rohindža manjine zbog kojih su hiljade Rohindža pobegle u susedni Bangladeš. Izveštaj od 432 strane upotpunjuje preliminarni izveštaj i preporuke objavljene u kraćoj verziji pre tri nedelje. ;

U njemu se takodje daje oštra kritika odgovora UN na krizu s kršenjem ljudskih prava te manjine.

UN navodi imena šest zvaničnika vojske Mjanmara i traži da se protiv njih pokrene sudski postupak za genocid, zločine protiv čovečnosti, ratne zločine prema muslimanskoj Rohindža manjini. Među njima je načelnik generalštaba vojske od 2011. general Min Aung Hlaing.

Stotine hiljada Rohindža izbegle su u susedni Bangladeš od avgusta 2017. zbog kampanje koja je usledila posle nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mjanmaru.

Misiju za utvrdjivanje činjenica formirao je Savet UN za ljudska prava u martu 2017. godine posle višegodišnjeg kršenja ljudskih prava etničkih manjina u Mjanmaru s fokusom na period posle 2011. kada je zemlja počela da se otvara posle više decenija izolacije pod vladavinom vojne hunte.

Iako su istražitelji posmatrali ophođenje prema manjinskim grupama širom te zemlje, njihov mandat je počeo samo šest meseci pre nego što su počele operacije vojske protiv Rohindža manjine u državi Rakin, gde su registrovali zločine i kršenja ljudskih prava.

Pun izveštaj daje detaljnu analizu nasilja u državama Kačin, Šan i Rakin, dokumentovano i preneto javnosti sakupljanjem izjava svedoka, satelitskim snimcima i drugim izvorima informacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: