Protest studenata: "Ukinuli nam rok, razlog jasan" VIDEO

Na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu srudenti su protestovali zbog, kako kažu, ukidanja poslednjeg roka.

Izvor: Prva

Utorak, 18.09.2018.

16:27

Protest studenata:
screenshot/Prva

U podne je počelo okupljanje studenata zbog ukidanja poslednjeg, sedmog roka. Na drugim fakultetima ovaj rok postoji, a studenti Filozofskog fakulteta su o planu ukidanja saznali tek pre nedelju dana.

Studenti su svoj zahtev odneli upravi fakulteta, u toku su pregovori.

“Nama studentima je prilično očigledan razlog. Ukidanjem ispitnog roka ukida se mogućnost studenata za polaganje ispita što sa sobom povlači razne posledice kako za koga. To može da povuče ili da neko ne očisti godinu ili da neko ne diplomira i produži svoje studije ili da, kako neki misle i najznačajnije, da im je time onemoguće da ispune uslov za budžet. Time padaju na status samofinansiranja što znači više para za instituciju“, kaže jedan od okupljenih studenata Ilija Dević.

On je za Prvu televiziju rekao da se protest tiče i njega lično, ali da su tu i oni koji su očistili sve jer “interes prevazilazi samo pojedinca“.

Kako kaže, odluka o ukidanju jednog roka donesena je “taktično, u minut do 12“.

“Uprava je navodila administrativne razloge, ističu kako je do sad drugi septembarski rok bio dobra volja profesora. Mi se ne slažemo sa tim i jedan od suštinskih zahteva je da to bude legitimno pravo studenata, a ne nečija dobra volja od koge mi zavisimo svake godine“, dodao je Dević.

Kako ističe, ako pregovori ne budu uspešni, studenti će glasati o tome da li će radikalizovati protest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: