Pašalić: Parada postaje tradicija, LGBT još ima problema

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je da se uprkos činjenici da mirno održavanje Parade ponosa postaje tradicija, LGBT osobe još suočavaju sa problemima.

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2018.

23:49

Pašalić: Parada postaje tradicija, LGBT još ima problema
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pašalić je u saopštenju naveo da su nadležni organi obezbedili, peti put zaredom, mirno održavanje Parade ponosa u Beogradu, uz neophodne mere obezbeđenja, što je sa stanovišta Zaštitnika građana važno, jer pokazuje da je Srbija napredovala u ostvarivanju prava na slobodu okupljanja i izražavanja osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

On, međutim, ocenjuje da su LGBT osobe izložene diskriminaciji u raznim oblastima života, zdravstvu, zapošljavanju, pristupu socijalnim uslugama i obrazovanju.

"LGBT osobe i dalje se teško obraćaju institucijama - nisu spremne na to, što je posledica ranijih iskustva nereagovanja ili neadekvatnog reagovanja institucija", naveo je Pašalić posle današnje Parade ponosa u kojoj su učestvovali i predstavnici Zaštitnika građana.

Zaštitnik ocenjuje da je netolerancija prema LGBT osobama i dalje vidljiva i da je zato neophodno uložiti dodatni napor na obrazovanju o toleranciji, nediskriminaciji i nenasilnom društvu.

"Preventivne i edukativne aktivnosti izostaju, a obrazovanje učenika o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, koje bi obuhvatilo i temu o LGBT osobama i njihovim pravima ne postoji, niti su organizovane kampanje za podizanje svesti javnosti o osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta", naveo je Pašalić.

Zaštinik napominje da je obaveza države da obezbedi puno ostvarivanje prava svih svojih građana i suprotstavi se svakoj pojavi u društvu koja ih ugrožava.

"Pravovremena, efikasna i beskompromisna reakcija nadležnih organa na kršenja prava osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, uz organizovanje odgovarajućih preventivnih i edukativnih aktivnosti, način je na koji se može dostići puno ostvarivanje prava i sloboda LGBT populacije", poručio je Pašalić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: