"Mi smo u četiri ujutru ratovali u Briselu..."

Češki premijer Andrej Babiš izjavio je da Češka neće napustiti Mađarsku i Poljsku, saveznike u Višegradskoj grupi, u njihovom sporu sa Evropskom unijom.

Izvor: B92

Subota, 15.09.2018.

10:51

Getty Images

Spor je nastao oko navodnog kršenja osnovnih demokratskih vrednosti i ugrožavanja pravne države.

Kako je dodao, “ko zna da li bi na red potom mogla da dođe i Češka”.

Pročitajte još: "Za nekoliko meseci Orban i mi ćemo vladati Evropom"

"Svugde su demokratski izbori. Sve protiče u skladu sa zakonima i mislim da eventualno ugrožavanje demokratije mogu bolje da procene sami Mađari ili Poljaci nego evroposlanici ili činovnici u Briselu. Češka svakako neće napustiti svoje saveznike. Sigurno je da mi se ne dopada predstava da Evropska komisija vodi istragu protiv Poljske ili Mađarske. Ko zna da li na osnovu lažnih vesti to posle može da očekuje i Češka", kazao je premijer Babiš u intervjuu za vikend izdanje češkog dnevnika Pravo.

Pokretanje kaznene procedure protiv Mađarske ove sedmice, po članu 7. Sporazuma EU, zbog gaženja demokratskih vrednosti i ugrožavanja pravne države, kakva je pokrenuta prvo krajem prošle godine protiv Poljske, Babiš je, iako se povodom Poljske nije oglašavao, sada nazvao atakom na celu Višegradsku grupu i to povodom odbijanja izbegličkih kvota.

"Na sve to ja gledam kao na napad na Višegradsku grupu koja sjajno funkcioniše, koja je pobedila izbegličke kvote, koja se bori protiv nelegalne migracije i koja kritikuje budžet EU zato što skandalozno predlaže da se nakon Bregzita povećaju sredstva za strukture EU", rekao je Babiš.

Češki premijer prisvojio je za sebe i mađarskog premijera Viktora Orbana sve zasluge za to što je EU odustala od izbegličkih kvota, ignorišući napore poljskih vlasti, vlade prvo premijerke Beate Šidlo a sada premijera Mateuša Moravjeckog, i Slovačke, pre svega bivšeg premijera Roberta Fica, koji je čak EU zbog kvota tužio sudu EU.

"Ne, ne. To sam bio uglavnom ja i mađarski premijer Orban. Mi smo u četiri ujutru ratovali u Briselu protiv kvota i postigli smo da taj besmisleni sistem bude ukinut", rekao je Babiš Pravu.

Kao tajkun češkog agrosektora i hemijske industrije, drugi najbogatiji preduzetnik u Češkoj, čije bogatstvo se prema listi magazina Forbs udvostručilo otkako je ušao prvi put u vladu kao ministar finansija i u velikoj meri zavisi od dotacija, bilo čeških bilo iz EU, premijer Andrej Babiš ima već i lično probleme sa Briselom.

Prvo je nakon istrage OLAF-a morao da vrati dva miliona evra dotacija za porodičnu farmu Rodino gnezdo blizu Praga, zbog mahinacije da je namenski pre 10 godina izveo farmu iz svog koncerna Agrofert, kako bi iz Brisela dobila dotacije za mala preduzeća a kada je prošao kontrolni period od pet godina, ponovo je farmu vratio u Agrofert, zbog čega je Babiš optužen za krivično delo i u Češkoj i odgovaraće pred sudom.

Krajem leta Transparensi internešenel i češka opoziciona Piratska stranka poslali su prijavu Evropskoj komisiji da istraži da li je prema novoj pooštrenoj evropskoj direktivi koja važi od 2. avgusta Babiš u sukobu interesa, jer iako je zbog nacionalnih zakona preneo vlasništvo nad Agrofertom u poverenički fond i formalno nema sa njim veze, jasno je da od poslovanja Agroferta koristi ima i dalje jedino on.

Novi evropski propisi protiv sukoba interesa ne odnose se više samo na činovnike, već od 2. avgusta i na ministre i premijere a ukoliko bi se pokazalo da Babiš kontroliše Agrofert i preko povereničkog fonda, ostao bi bez prava na novac iz zajedničke kase EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: