"Rusija podriva sankcije UN Severnoj Koreji"

Američki državni sekretar Majk Pompeo optužio je Rusiju da aktivno radi na podrivanju međunarodnih sankcija Severnoj Koreji.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pompeo je na brifingu za medije u Stejt departmentu rekao da je primena sankcija Ujedinjenih nacija ključna za postizanje dogovora o denuklearizaciji Severne Koreje.

Američki državni sekretar je to rekao nakon što je ambasadorka SAD u UN Niki Hejli u četvrtak izjavila da Moskva želi da prikrije da su Rusi kršili sankcije, budući da se ta zemlja zauzela za izmene nezavisnog izveštaja o narušavanju sankcija prema Severnoj Koreji.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da Džon Keri, njegov prethodnik za vreme predsednika Barka Obame "aktivno podriva" američku politiku o Iranu.

Predsednik SAD Donald Tramp kasno sinoć je optužio Kerija da održava "ilegalne sastanke" s iranskom vladom.

Pompeo je rekao da će ostaviti drugima da se bave pravnim aspektima ovog pitanja ali je osudio Kerija da kao bivši državni sekretar održava kontakte "sa najvećim svetskim državnim spnzorom terorizma" i da poziva Iran "sačeka da prođe sadašnja američka administracija".

"Takav presedan ne možete naći u američkoj istoriji", rekao je Pompeo danas.

Keri je tvorac iranskog nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. s više svetskih sila i iz koga se Tramp povukao u maju. On se nekoliko se puta sastao s iranskim ministrom spoljnih poslova od kada je napustio funkciju.

Sastanci privatnih američkih građana i stranih zvaničnika nisu nelegalni i nisu obavezno neprikladni niti predstavljaju kršenje saveznih propisa, navodi agencija AP.

Svet

strana 1 od 430 idi na stranu