Florens oslabio na nivo tropske oluje, odneo dva života

Uragan "Florens" oslabio je na nivo tropske oluje, saopštio je Američki Nacionalni centar za uragane.

Izvor: Tanjug, Beta/AP

Petak, 14.09.2018.

18:54

Florens oslabio na nivo tropske oluje, odneo dva života
Foto: Tanjug/AP

Centar je upozorio i na to da nevreme i dalje preti Severnoj i Južnoj Karolini snažnim vetrovima i katastrofalnim rečnim poplavama.

"Florens" se trenutno nalazi na 45 kilometara severoistočno od Mertl Biča, grada u Južnoj Karolini, dok brizna vetrova iznosi 110 kilometara po času, navode iz centra, čije je sedište u Majamiju.

"Značajno slabljenje se predvi đa tokom vikenda i početkom naredne nedelje dok se Florens kreće dublje ka unutrašnjosti kopna", dodaje Nacionalni centar za uragane.

Kako predviđa, srce "Florensa" preći će preko krajnjeg jugoistoka Severne Karoline u petak uveče po lokalnom vremenu, dok će krajnji istok Južne Karoline zahvatiti u petak uveče i u subotu ujutru po lokalnom vremenu, prenosi Rojters. Uragan Florens odneo je prve žrtve u SAD, ženu i njenu bebu, javila je policija Vilmingtona u državi Severnoj Karolini koja je na direktnom udaru uragana.

"Jedna žena i njena beba poginule su kada je drvo palo na njihovu kuću. Otac je povređen i odveden u bolnicu", napisala je policija preko Tvitera.

Guverner Severne Karoline Roj Kuper rekao je da uragan Florens pustoši tu američku državu.On je izrazio zabrinutost da bi "cele zajednice" mogle da budu izbrisane pod njegovim naletom.

Guverner je rekao da su u nekim delovima plimni talasi visoki do tri metra.

Zvaničnici upozoravaju da će jake kiše od uragana Florens trajati danima i da bi stanovnici Severne Karoline mogli da se suoče s najvećim poplavama u proteklom milenijumu.

Sekretar za saobraćaj Džim Trogdon rekao je da država očekuje poplave u oblastima između priobalnih mesta Vilmington i Šarlot.

Guverner je rekao da u državi za sada nije zabeležen nijedan smrtni slučaj zbog uragana Florens, ali da je zabrinut za bezbednost ljudi kako se bude nastavljalo delovanje tog nevremena.

Meteorolozi navode da se centar uragana Florens nalazi odmah kod ulaza na kopno blizu mesta Kejp Fir u Severnoj Karolini.

I dalje je to uragan prve kategorije s jačinom vetra od 130 kilometara na sat, mada su prijavljeni jači naleti vetra.

Nadolazeća voda naterala je televizijsku stanicu u Severnoj Karolini da evakuiše osoblje usred izveštavanja o uraganu.
Foto: Tanjug/AP
Više sati pre nego što je uragan Florens stigao do kopna danas izveštači televizije WCTI-TV u mestu Nju Bern morali su da napuste studio.

Portparol te televizije je rekao da su putevi oko zgrade televizije počeli da se plave. Gradske službe su kasnije izmerile dubinu plimnog talasa od tri metra u gradu koji se nalazi na reci Njus blizu obale Atlantika.

Grad se nalazi oko 145 kilometara od plaže gde je uragan Florens udario o kopno danas u 7.15 po lokalnom vremenu. Reke nadolaze sa severne strane uragana Florens, koji se kreće suprotno od smera okretanja kazaljki na satu, i nanosi plimne talase iz okeana duboko na kopno.

Zbog jakih kiša takođe nadolaze reke i potoci. Prema proceni meteorologa, na sedam američkih država koje će pogoditi uragan, pašće količina kiše dovoljna da sa 10 centimetara vode prekrije ceo Teksas.

U mestu Vašington u Severnoj Karolini reka Pamliko je probila korito i potapa čitave kvartove. Voda je potopila glavni auto-put. Raspoređeno je oko 9.700 pripadnika Nacionalne garde i civila, s vozilima za visoku vodu, helikopterima i čamcima.

Vojne inženjerske jedinice spremaju se da rade na ponovnom uspostavljanju struje, postavljanju privremenih krovova i uklanjanju ruševina i raznog nanetog materijala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: