Pacoli: Tražio sam da Albanija ne sedi skrštenih ruku

Priština -- Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli rekao je da je tražio od Albanije da ne sedi skrštenih ruku u dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: Kossev
Podeli
screenshot
screenshot

"Tražio sam da Albanija ne sedi skrštenih ruku u ovom procesu, već da bude sastavni deo našeg cilja. Naš cilj je dijalog sa Srbijom. Albanija da bude prisutna. Ako mogu EU i SAD, zašto ne Albanija?“, rekao je ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli.

On se danas sastao sa ministrom spoljnih poslova Albanije Ditmirom Bušatijem, sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, prenosi Kos-sev.

„Ja sam tražio od albanske strane da ne stoji skrštenih ruku, da nam pomogne. Albanija može mnogo da doprinese“, rekao je takođe Pacoli.

Dvojica sagovornika razgovarala su i o viznoj liberalizaciji.

„Ove godine mi činimo napore da Kosovo dostigne svoj cilj slobodnog kretanja, i u tom smislu, mi tražimo podršku i od Albanije“, rekao je dalje Pacoli, posle sastanka sa Bušatijem.

On je dodao da će sa Bušatijem otputovati u Njujork, gde će da održe zajedničke sastanke o liberalizaciji viza.

Bušati je izjavio da će Albanija da pruži podršku u tom procesu.

„Siguran sam da će se ovaj izazov prevazići i da će Kosovo da bude uključeno na belu šengensku listu. Sada više nema izgovora da se ne završi ovaj proces“, rekao je on.

Pacoli i Bušati su takođe razgovarali i o produbljivanju saradnje, posebno u oblasti ekonomije.

Bušati se takođe sastao sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom kosovske skupštine Kadrijem Veseljijem.

Veselji je ocenio da će po završetku procesa dijaloga Kosovo da dobije mesto u UN „u granicama sa kojima je proglasila nezavisnost i međunarodno priznata“.

Haradinaj je zatražio podršku Albanije na putu evropskih integracija, učlanjenju Kosova u Interpol i u druge međunarodne organizacije.

strana 1 od 113 idi na stranu