"Da li može kao što je Vučić zatražio?"; "Poznato je..."

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini izjavila je da veruje da je u dijalogu Beograda i Prištine rešenje i dalje moguće.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.09.2018.

13:59

Foto: Getty Images

Mogerinijeva je to kazala odgovarajući na novinarsko pitanje da li i dalje veruje da će EU podržati rešenje ukoliko to rešenje bude razmena teritorija, odnosno promena granica.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič je nakon obraćanja novinarima Mogerinijeve, na pitanje Tanjuga da li se može očekivati da naredna runda dijaloga bude održana do kraja septembra kako je to ranije najavila šefica diplomatije EU, izjavila da "trenutno ne može da objavi datum održavanja naredne runde dijaloga".

"Čim budemo imali potvrđeni datum, učiniću to", rekla je Kocijančičeva.

Ona je, na pitanje da li sporazum Beograda i Prištine može da uključuje garancije za Srbiju za članstvo u EU do 2025, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio u najnovijem intervjuu Rojtersu, kazala da je poznato šta je "istaknuto u strategiji za Zapadni Balkan u pogledu indikativnih vremena pristupanja EU".

"Strategija je takođe bila veoma precizna u dva elementa, pre svega rešavanje bilateralnih sporova, a jasna je i u vezi sa poštovanjem uslova koji su postavljeni za bilo koji proces proširenja. Ovo i dalje važi i dalje predstavlja osnovu našeg pristupa. Što se same strategije tiče, ona očigledno predstavlja veoma jasnu posvećenost sa naše strane, ali naglašava i korake koje treba preduzeti", navela je ona.

U tom kontekstu, dijalog za normalizaciju odnosa bio je i ostaje suštinski element i nema promena u tom smislu, dodala je portparolka Evropske komisije.

Na insistiranje Tanjuga da kaže da li bi bilo moguće da EU učini to što je Vučić zatražio, Kocijančičeva je odgovorila da je "proces proširenja zasnovan na zaslugama".

"Ključevi su u rukama Srbije i sve zavisi od napretka koji Srbija ostvari u procesu pristupanja. Posvećenost Evropske unije je veoma jasno prisutna, ali to ne menja činjenicu da postoji dosta stavri koje treba da se dogode u tom procesu", navela je Kocijančičeva.

Upitana da li i dalje ima optimizma nakon svega što je viđeno poslednjih dana i da li bi postizanje sporazuma Beograda i Prištine bilo moguće u narednih nekoliko meseci, portparolka Evropske komisije je kazala da se "sporazum odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i da je dobro poznato da je rad na tome u toku" i nije htela da kaže više od toga.

Na ponovljeno novinarsko pitanje da li je sporazum koji uključuje promenu granica prihvatljiv za EU, Kocijančičeva je rekla da je Brisel "postavio parametre veoma jasno".

"To je sporazum koji mora da bude međusobno dogovoren, da je zasnovan na međunarodnom pravu i da ima podršku međunarodne zajednice, mora da bude održiv, realističan i izvodljiv. U ovom trenutku sporazuma nema i ja svakako neću spekulisati šta bi, a šta ne bi moglo da bude u njemu", poručila je Kocijančičeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: