Tvit o naoružanom ultimatumu je star, ali pretnje ostaju

Albansko-holandski novinar putem čijeg naloga na Tviteru je u javnost dospela pretnja ekstremističke grupe ANA, kaže da je obmanut i da je snimak star.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 14.09.2018.

10:27

Tvit o naoružanom ultimatumu je star, ali pretnje ostaju
Screenshot/Twitter

"Moji tvitovi o poruci ANA zasnovani su na jednom starom snimku, koji mi je poslao neko kome sam verovao. Žao mi je što sam objavio na Tviteru stari video-snimak, to je bila greška", objavio je Vinsent Trieste na Tviteru.

U snimku, koji je u međuvremenu skinut sa ove društvene mreže, ekstremisti su na albanskom jeziku tražili od političara da prekinu da prodaju ili trguju teritorijom zarad svojih ličnih interesa.

"Moramo direktno da prekinemo razgovore o trgovini teritorijama Severne Mitrovice i Preševske doline", dalje su poručili ekstremisti.

Vest sa Triestovog naloga na Tviteru preuzeli su skoro svi mediji u Srbiji.

Međutim, kako objašnjava profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović, svaka pretnja terorističkih i ekstremističkih grupa trebalo bi da se posmatra u okviru konteksta i ne bi trebalo da bude zanemarena.

To nije situacija kao na primer u nekoj evropskoj zemlji, gde takve pretnje ne postoje ili ih je vrlo malo, kaže Simeunović i naglašava da je ovde reč o Balkanu, gde konstantno postoji bojazan od albanskog ekstremizma.

"Ta organizacija ANA je još 2003. proglašena od strane UNMIK-a za terorističku organizaciju", podseća profesor FPN-a. Na pitanje ko je na spornom snimku, Simeunović kaže da se najverovatnije radi o Albancima iz Albanije zbog akcenta kojim govori jedan od maskiranih muškaraca.

Teroristi, dodaje on, koriste uobičajenu koreografiju, baš poput te sa snimka ANA, dolazi jedan čovek, maskiran, govori ispred drugih naoružanih.

"Ovde je jasno da oni predstavljaju neku vrstu političkog korektiva da u toj opštoj albanskoj pometnji koja sada postoji, ne treba zaboraviti da oni sada nisu složni kada je reč o Kosovu, a nisu bili ni o Grčkoj. I sada oni otvaraju pitanje Grčke. Ono što oni govore je tačno ono što sada govori Haradinaj", smatra Simeunović.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: