Opet Kolinda: "Blamaže jedne predsednice"

Zagreb -- Švajcarski list "Tages-Anciger" objavio veliki članak pod naslovom "Blamaže jedne predsednice", koji se bavi nizom gafova Kolinde Grabar Kitarović.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/ Georgi Licovski
EPA-EFE/ Georgi Licovski

Povod za taj tekst bio je, kako prenosi hrvatski portal Index.hr, nedavni intervju hrvatske predsednice austrijskom listu "Klajne cajtunng". "Ona osuđuje izbeglice i blamira se bizarnim izjavama o staroj Jugoslaviji. Šta se to dešava sa hrvatskom predsednicom?", pitaju se novinari lista.

"Tages-Anceiger" na početku podseća da je Kolinda na Svetskom prvenstvu u fudbalu "bila uočljivija od Maradone" i da se "grlila sa oznojenim i polugolim fudbalerima", s tim da se sve to svidelo "patriotski usmerenim Hrvatima".

Ali sada je "konzervativna hrvatska predsednica opet u centru pažnje - zbog intervjua za austrijski 'Klajne cajtung' - ali ne iz nekih grandioznih razloga", piše austrijski list koji ističe da je u najnovijem istupu Kolinda Grabar Kitarović napala izbeglice i migrante, govoreći da su to "većinom muškarci u borbenim godinama" i da je EU "primila pogrešne izbeglice".

Švajcarski list onda podseća da je u proteklih pola godine u Hrvatskoj poginulo više od deset izbeglica i da nevladine organizacije izveštavaju o tome kako hrvatska policija tuče izbeglice i migrante na granici prema BiH.

"Posve u ofsajd je otišla hrvatska predsednica svojim izjavama o staroj, socijalističkoj Jugoslaviji koje je Hrvatska bila deo do proglašenja nezavisnosti 1991. godine", piše TA i nastavlja ironično navoditi Kolindinu izjavu da se u Jugoslaviji nije smelo reći da si Hrvat, nego se moralo reći da dolaziš iz Hrvatske. "Zašto predsednica laže, zapitali su se novinari portala Index, a nisu bili jedini", piše TA.

"Jugoslavija sigurno nije bila socijalistički raj, ali ni tamnica naroda kako je opisuju hrvatski nacionalisti, a sada i hrvatska predsednica. Svako se mogao izjasniti o svojoj nacionalnosti i religiji, izvodila se hrvatska himna Lijepa naša, a čak se i Tito izjasnio Hrvatom u svom venčanom listu", nabraja švajcarski list.

"Naročito su bizarne tvrdnje hrvatske predsednice da u Jugoslaviji nije bilo izbora jogurta i da se vlastima moralo unapred prijavljivati koliko ćeš hleba pojesti", navodi TA i podseća da Kolindu sledeće godine čekaju predsednički izbori i da ona "pokušava da mobilizuje svoju nacionalističku klijentelu".

U tekstu se podsećai da je jedan od njenih prvih poteza bilo uklanjanje Titove biste s Pantovčaka i da se izjasnila kao fan pesama "kontroverznog pevača Marka Perkovića Tompsona kog mediji nazivaju bardom mržnje".

Spominju i slučaj kad se Kolinda izvinila jer je u Dubrovniku podelila čokoladice srpske proizvodnje: "Hrvatska predsednica ne deli proizvode nekadašnjeg agresora, obećala je da će to popraviti."

Na kraju "Tages-Ancajger" preporučuje Kolindi da počne da čita Miroslava Krležu i navodi da je u Jugoslaviji 1975. bilo više od 80 različitih vrsta jogurata i sličnih mlečnih proizvoda, po službenim podacima iznesenim u časopisu Mlekarstvo. "Hrvatska predsednica je tada imala osam godina", poentira na kraju članak u časopisu koji, kako piše Indeks, važi za veoma uticajan u Švajcarskoj, naročito u nemačkom govornom području.

strana 1 od 128 idi na stranu