"Žutokljunac" koji je imitirao političare, a sada...

Marjan Šarec, bivši gradonačelnik koji je pre nego što je ušao u političke vode, bio poznat kao imitator političara, predvodiće prvu slovenačku manjinsku vladu.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.09.2018.

07:46

Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Šarec, koji će u decembru napuniti 41. godinu, osnovao je pre četiri godine Listu sa kojom je izašao na lokalne izbore u svom rodnom mestu Kamniku. Dva puta je bio gradonačelnik Kamnika, pošto je 2010. i 2014. godine pobedio sa osvojenih 63 odsto glasova.

Ovog političkog "novajliju" javnost je prvo upoznala kao komičara.

Šarec je diplomirao glumu 2001. godine posle čega je počeo da radi na RTV Slovenija. Kako navodi agencija STA, Šarec je odlično imitirao predsednike Janeza Drnovšeka i Danila Tirka, lidera Demokratske partije Janeza Janšu i lidera Partije penzionera Karla Erjaveca.

"Oživeo" je i Ivana Serpentinšeka, jednog od najpopularnijih izmišljenih likova koji je privlačio gledaoce u udarnom televizijskom terminu. Serpentinšek je iskren, prostodušan, džangrizavi starac koji voli da se šali na račun žena.

Iako je napustio glumu čim je postao gradonačelnik, mnogima je bilo teško da odvoje Šareca od njegovog prvobitnog poziva, pa je zato često "prozivan" da je "klovn i žutokljunac" ili, u najboljem slučaju, populista koji nudi pojednostavljena rešenja.

Ipak, Šarec je ambiciozan i čini se da je odavno zacrtao da postane premijer, navodi slovenačka agencija, ističući da, po svemu sudeći, i brzo uči. Šarec, katolik i vatrogasac-volonter, živi u malom selu u blizini Kamnika, na severu Slovenije. Žena mu je učiteljica i imaju dve kćerke. S porodicom živi u kući koju je nasledio od roditelja koji su ga usvojili. U domaćinstvu ima i stari traktor.

Nakon jučerašnjeg glasanja u parlamentu, Šarec je izjavio da je njegova vlada "dostojna poverenja" i da će odmah "prionuti na posao". Novoj vladi će se, kako je rekao, suditi prema onome što bude postigla.

Šarec je najavio da će njegovo prvo putovanje u inostranstvo biti Austrija, predsedavajuća EU, gde će sledeće nedelje u Salcburgu prisustvovati neformalnom sastanku lidera EU. "Moj prvi bilateralni sastanak najverovatnije će biti u Briselu, posle čega planiram da posetim susedne zemlje", rekao je Šarec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: