Fabrici: Podržavamo reformski proces u Srbiji

Šef Delegacije EU Sem Fabrici izjavio je da EU podržava reformski proces u Srbiji u oblasti pravosuđa.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.09.2018.

15:36

Fabrici: Podržavamo reformski proces u Srbiji
Foto: Gettyimages

On je ocenio da je jako bitno što se počelo sa izmenom Ustava, jer je vladavina prava jedan od temelja EU.

Upitan za napredak Srbije u oblasti Poglavlja 23 (pravosuđa) Fabrici je podsetio da je poslednji izveštaj Evrospke komisije o napretku Srbije izašao u martu ove godine, a da će u sledećem biti data nova ocena u skladu sa svim onim što su uradili Vlada Srbije i Ministarstvo pravde u međuvremenu.

“Podržavamo rad i smatramo da je bitno krenuti od izmene Ustava. U junu je VK objavila svoj izveštaj, a Ministarstvo pravde je naporno radilo da amandmane uskladi sa njim”, naveo je Fabrici.

Prema njegovim rečima, EU smatra da je veoma bitno da Srbija ima odgovarajuće zakonodavstvo kada je u pitanju vladavina prava.

“To je proces koji mora da se nastavi i ne samo da postoje zakoni, već i da se oni implementiraju. Pomno pratimo sve u vezi sa tim i u sledećem izveštaju EK će biti data naša detaljna procena”, naglasio je.

To je, kako je naveo, kompleksan zadatak, jer u Srbiji postoji više od 60 institucija koje su na neki način uključene u ispunjavanje obaveza za poglavlje 23.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: