"Na aerodromu izloženi torturi"; MUP demantovao

Beograd -- U pritvorskoj jedinici na Aerodromu Nikola Tesla četiri dana boravi grupa od 15 tražilaca azila iz Irana koji tu čekaju deportaciju u Teheran.

Izvor: B92, Beta, prva
Podeli
Foto: Gettyimages/Matt Cardy
Foto: Gettyimages/Matt Cardy

To je saopštila organizacija Info-park. MUP Srbije demantuje, navodeći da su u pitanju "laži".

U saopštenju Info-parka se navodi da su migranti bili izloženi "torturi i ismevanju" i da se u toj grupi nalazi i jedna žena s detetom, prenosi televizija N1.

"Prema informacijama prikupljenim od iranskih državljana u pritvoru, u toku noći 12. septembra, prema njima je primenjeno policijsko nasilje i tom prilikom su neki od njih zadobili ozbiljne povrede uključujući i jedan prelom šake", navodi se u saopštenju.

N1 prenosi da je tim migrantima uskraćen pristup lekaru, elementarnim higijenskim uslugama i procedura za dobijanje azila.

Info-park je beogradska nevladina organizacija koja radi sa migrantima koji prolaze kroz Srbiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju dostavljenom Prvoj televiziji osudilo “iznošenje čitavog niza neistinitih tvrdnji centra Info park”.

Demantuje “lažne tvrdnje” da je policija upotrebila sredstva prinude prema državljanima Irana.

“Najpre, oni se na aerodromu Nikola Tesla ne nalaze u pritvorskoj jedinici, kako to navodi Info park, već u tranzitnom delu u prostoriji za privremeni smeštaj lica, kojima je odbijen ulazak u Republiku Srbiju. Netačna je tvrdnja i da je u ovim prostorijama 15 tražilaca azila iz Irana, već je rel o 11 iranskih državljana i četiri indijska, koji ne traže azil u Srbiji, već žele da nastave put ka Nemačkoj. Tokom noći između 12. i 13. septembra jednom licu je ukazana lekarska pomoć zbog preloma šake, koji je po njegovoj izjavi zadobio prilikom pada. Reč je o licima koja su međusobno suprostavljena i koja su više puta odbila povratak na destinaciju, sa koje su stigli u Srbiju, gde će biti vraćeni prvim slobodnim letom. Podsećamo takođe da je srpska policija više puta pohvaljivana od strane evropskih institucija zbog svog humanog odnosa prema migrantima zbog čega je iznošenje ovakvih neproverenih informacija još skandaloznije”, odgovorili su u MUP na pitanje Prve televizije..

Društvo

strana 1 od 181 idi na stranu