Turisti ili dvostruki agenti, ko su Petrov i Boširov? FOTO

Rusi označeni kao napadači na dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov. Tvrde da su u Londonu bili turistički.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2018.

12:21

Turisti ili dvostruki agenti, ko su Petrov i Boširov? FOTO
Foto: Tanjug/AP

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u sredu da je Rusija identifikovala dvojicu muškaraca koje je London označio kao osumnjičene za trovanje bivšeg ruskog agenta i njegove ćerke. Prema njegovim rečima, reč je o običnim ruskim državljanima koji nemaju nikakvu kriminalnu prošlost.

Upitan da li oni rade za vojsku Putin je rekao da su civili i pozvao ih da izađu u javnost. "Želeo bih da ih pozovem tako da oni mogu danas da nas čuju. Oni treba da se obrate nekoj medijskoj kući. Nadam se da će izaći u javnost i govoriti o sebi", rekao je Putin.

Iako nije tada rekao o kome se radi brzo se saznalo da je reč o Aleksandru Petrovu i Ruslanu Boširovu, čije fotografije su munjevitom brzinom dospele skoro do svih medija.

Oni su u međuvremenu uspeli da uspostave kontakt s urednicom Raša tudeja i da razgovaraju s njom, tvrdeći da oni nemaju nikakve veze sa slučajem Skripalj, da ni ne znaju gde mu je kuća, budući da se po navodima britanske istrage oni sumnjiče da su na vrata Skripaljeve kuće poprskali smrtonosni nervni agens novičok.

Petrov i Boširov kažu da su tog dana 4. marta, kada su u besvesnom stanju nađeni Skripalj i njegova ćerka, išli u London vozom, ali da su se vratili u hotel jer su bili mokri. U Solzberi su išli turistički jer su im prijatelji preporučii da ga obiđu, ali kažu da ne znaju gde je kuća Sergeja Skripalja.

"Možda smo i prošli pored nje, ne znamo", kazali su oni u tom intervjuu, čiji delovi su tek objavljeni. Urednica RT je rekla da su je lično oni zvali i da su joj ispričali "svoju priču", ko su, odakle su, kako su doputovali u London...

Međutim, britanski istražni organi "ne kupuju" tu verziju već tvrde da imaju dovoljno dokaza da su u pitanju, ne turisti već dobro obučeni dvostruki specijalni ruski agenti.
Photo by Metropolitan Police via Getty Images
Podsetimo, slučaj trovanja Skripalja zaoštrio je odnose Rusije i Velike Britanije, a potom i svih ostalih članica NATO, koje su podržale Britaniju i osudile Rusije, koju zvanični London smatra odgovornom za taj napad.

Bilans tog diplomatskog rata je povlačenje ambasadora iz Rusije, ali i kontramera Moskve.

Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni su bez svesti na klupi u engleskom gradiću Solzberiju 4. marta, a analize i istraga su utvrdili da su bivši ruski tajni agent i njegova ćerka bili otrovani nervnim agensom novičokom, koji se, kako je navedeno u izveštaju, proizvodi samo u Rusiji.

Zvanična Moskva negirala je takve optužbe i ponudila pomoć u istrazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: