Tražioci azila kao u "zatvoru"

Tražioci azila, prema članu pokrajinske vlade Donje Austrije zadužen za azil Getfridu Valdhojzlu, ne bi smeli da napuštaju svoj smeštaj.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.09.2018.

11:25

Tražioci azila kao u
Foto: Gettyimages

Njegova služba uputila je mejl vlasnicima smeštaja, kao i nevladinim organizacijama u kojem se traži da se svako napuštanje smeštaja tokom dana u periodu dužem od tri dana u mesecu prijavi.

Valdhojzel želi da tražioci azila sve vreme budu u smeštaju, a dozvoljava se samo odlazak kod lekara, do institucija ili posla.

Kontrole treba da preuzmu privatni pružaoci smeštaja i u mejlu se od njih zahteva da prijave svako napuštanje i tokom dana.

"To pravno nije održivo. Tražioci azila imaju pravo da se kreću slobodno po celoj Austriji"; ističe Herbert Langtaler iz nevladinog Centra za koordinaciju azilanata.

U drugim pokrajinama se zahteva prijavljivanje napuštanja smeštaja duže od tri dana.

U mejlu pokrajinske vlasti prete nevladinim organizacijama i privatnim pružaocima smeštaja sa prijavama.

Inače pružaoci smeštaja dobijaju dnevno 21 evro po danu i izbeglici, pa bi nepoštovanje odluke o prijavi bilo tretirano kao nelegalno primanje novca od države.

Zanimljivo je i da se od pružaoca smeštaja zahteva da prijave i "imovinsko stanje" tražioca azila, odnosno da li imaju skupe mobilne telefone, televizore ili slično.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: