Rusi i Kinezi vežbaju, ali veža i NATO

Rusija i Kina nameravaju da redovno sprovode zajedničke vojne vežbe slične "Istoku 2018", kaže Šojgu. NATO vežba presretanje ruskih aviona.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2018.

11:11

Rusi i Kinezi vežbaju, ali veža i NATO
Foto: Tanjug/AP

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je juče s kineskim kolegom posetio poligon u istočnom Sibiru, na kojem se, između ostalog, održavaju najveće vojne vežbe ruske vojske još od perioda Hladnog rata, a u kojima učestvuju i kineske vojne trupe. Zajednički manevri ruske i kineske vojske pokazuju sve čvršće vojne odnose dve zemlje, usred tenzija sa SAD, navodi AP.

"Dogovorili smo se da sprovodimo ovakve vežbe redovno", rekao je Šojgu.

Vojna vežba "Istok 2018" počela je u utorak i trajaće nedelju dana, a manevri se sprovode na pet vojnih poligona, u četiri vazduhoplovne baze i u Japanskom moru, Beringovom moreuzu i Ohotskom moru.

U vežbi učestvuje oko 300.000 ruskih vojnika, sa 1.000 aviona i 36.000 tenkova i drugih oklopnih vozila. Kina je, osim 3.200 vojnika, poslala i 900 oklopnih vozila i 30 aviona koji će se pridružiti vežbama u Sibiru i na ruskom Dalekom istoku.

S druge strane, britanski, francuski i nemački borbeni avioni simulirali su danas presretanje leta iznad zapadne Evrope, u okviru vežbi NATO-a s ciljem odvraćanja ruskih aviona od ulaska u njegov vazdušni prostor i pokazivanja evropskih napora na polju integracije vazdušne odbrane.

Borbeni avioni s raketama vazduh-vazduh iz 10 članica NATO-a učestvovali su u simulaciji presretanja transportnog aviona belgijskih snaga na putu ka Španiji, izvodeći vizuelne inspekcije statusa aviona brzinom od 900 kilometara na sat, prenosi Rojters.

Oko 60 aviona, većinom iz evropskih zemalja članica Alijanse, spremno je da brani njen vazdušni prostor, u trenutku kada se NATO suočava s porastom ruske vazdušne aktivnosti na svojim granicama od pripajanja Krima Moskvi 2014, sa rekordnih 870 presretanja samo na Baltiku 2016, ocenjuje britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: