Kosovo korak bliže tome da dobije svoju vojsku

Na sednici Vlade Kosova usvojn zakon o transformaciji BSK u Oružane snage Kosova. Tači i Haradinaj različito.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2018.

11:40

Kosovo korak bliže tome da dobije svoju vojsku
Ilustracija: Getty Images

Zakonom koji je danas usvojila Vlada Kosova Bezbednosne snage Kosova SK dobijaju nove zadatke i ovlašćenja dok se Ministarstvo BSK pretvara u Ministarstvo odbrane Kosova.

Predlog za promenu zadataka i ovlašćenja BSK i pretvaranje u Oružane snage je mnogo puta do sada spominjan i deo je Strategije o sagledavanju bezbednosnih struktura Kosova, koja je rađena sa međunarodnim predstavnicima.

Predstavnici međunarodne zajednice i NATO podržavaju promenu naziva zadataka i ovlašćenja BSK ali zahtevaju da se proces ostvari izmenama i dopunama Ustava Kosova i uz široko učešće predstavnika manjinskih zajednica, posebno srpske.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj danas je, posle usvajanja zakona, rekao da je to odluka koja pripada Kosovu i u saglasnosti je sa Ustavom Kosova, dok je predsednik Kosova Hašim Tači ocenio da taj proces treba da bude u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom i da se takve odluke ne mogu donositi "na svoju ruku".

Predstavnici Srpske liste su, međutim, protiv formiranja Oružanih snaga. Sa pravnog stanovišta, promena zadataka i ovlašćenja je moguća i izmenama i dopunama Zakona o BSK.

Međutim, zakonom se ne može promeniti naziv tih snaga, već su za to potrebne izmene i dopune Ustava za šta je potrebna dvotrećinska većina glasova poslanika Skupštine Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: