Gradonačelnik Gračanice: Meštani za "mini-razgraničenje"

Gračanica -- Na sednici skupštine opštine Gračanica odbornici su izglasali predlog odluke o međusobnom uređenju katastarskih linija između te i opštine Kosovo Polje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Screenshot
Screenshot

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kaže da su delovali na osnovu zahteva meštana koji su se obratili opštini radi lakše administrativne procedure i teritorijalne blizine opštini Kosovo Polje.

Kako je rekao, predlog odluke će, ukoliko ga nadležno ministarstvo u Prištini potvrdi, dovesti do pokretanja pravnog procesa za međusobno uređenje katastarskih linija između opština Kosovo Polje i Gračanica "za izmenu granice KZ Preoce i KZ Ugljare - opština Gračanica".

"Brojevi i površine identifikovane u spisku odnose se i na naselje 'Marigona'. Opština Gračanica je ovaj problem pokušala da reši još 2010. godine i ovo naselje tada pripoji opštini Kosovo Polje, jer gradnja nije bila u skladu sa opštinskim razvojnim planom, a opština nije ni imala zakonsku mogućnost da zaustavi gradnju, jer je dozvole izdavala opština Priština", kazao je Popović.

Sve to, kako je naveo, ukazuje na kompleksnost celog procesa, te u opštini smatraju da je ovo jedan od najboljih načina da se pitanje reši. "Između ostalog, ovim zaustavljamo i promenu etničke strukture u našoj opštini", dodao je Popović.

Inače, sednici je prisustvovalo 17 od ukupno 19 odbornika, predlog je uputio predsednik opštine Srđan Popović, a obrazložio ga direktor katastra Nebojša Sudimac. Sudimac je napomenuo da je taj predlog u potpunosti u skladu sa svim pravnim odredbama i zakonskim okvirima, odnosno u skladu sa zakonom o administrativnim granicama opština i administrativnim uputstvom o sprovođenju katastra.

Dva najvažnija stava kažu da predloge o formiranju ili promeni jedne katastarske zone mogu dati i opravdati ili stanovnici te katastarske zone, ili Skupština opštine ili druge ovlašćene institucije, objašnjava Sudimac.

Kaže da odluku o formiranju, izmeni ili prestanku katastarske zone donosi Kosovska katastarska agencija, a opština daje predlog.

"Osim toga ovaj predlog je i u skladu sa načelom subsidijarnosti zakona o lokalnoj samourapvi koji kaže da se svi javni poslovi obavljaju što je više moguće u interesu građana opštine, te da će u skladu s tim Kosovskoj katastarskoj agenciji biti dostavljen predlog izmene katastarskih granica na usvajanje, kao i potpisi saglasnosti građana ovih zona", kazao je Sudimac.

Neki su odbornici bili protiv takvog predloga, među njima i oni iz Samostalne liberalne stranke, čija je odbornica Milena Zdravković kazala da javnost o ovom predlogu nije dovoljno obaveštena, te da se donosi brzopleto.

Iako je samo dan ranije predsednik Progresivno-demokratske stranke Nenad Rašic kritikovao ovaj predlog navodeći da je u pitanju "pljačka i apsurd", odbornik njegove partije Vidak Ristović je odluku podržao.

"Kao stanovnik Gračanice i u ime svojih birača imam obavezu da podržim ovakav predlog. Dobili smo šansu da u zakonskim okvirima kroz Skupštinu uredimo život svojih građana i ne vidim razlog da budemo protiv ovog predloga, jer tabu tema nerešenih zona nestaje kao problem", kazao je Ristović.

Predlog je podržala i odbornica Srpske liste Snežana Jovanović smatrajući da je međusobno uređenje katastarskih linija između opština Kosovo Polje i Gračanica, odnosno KZ Preoce i KZ Ugljare važno.

Današnji predlog biće prosleđen na dalje razmatranje odgovornim institucijama.

Pročitajte još:

Gradonačelnik Gračanice: Srba tamo nema; Srbi: Ima nas

strana 1 od 113 idi na stranu