"Situacija je katastrofalna, a posle povlačenja SAD..."

Ujedinjene nacije su saopštile da je situacija u pojasu Gaze “katastrofalna” posle 11 godina “ ekonomske opsade” Izraela.

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2018.

22:20

UN upozorava da će odluka Vašingtona o obustavljanju pomoći palestinskim izbeglicama doneti “još veću bedu”.

U novom izveštaju Konferencije UN za trgovinu i razvoj (UNCTAD) se navodi da je palestinska ekonomija, dugo gušena okupacijom Izraela, bila teško pogođena naglim padom međunarodne podrške Palestincima čak i pre dramatičnog ukidanja pomoći Vašingtona.

Prošle godine se međunarodna pomoć za razvoj Palestincima smanjila za više od 10 procenata u poređenju sa pretprošlom godinom.

Ta pomoć iznosila je 720 miliona dolara, što je samo trećina od dve milijarde primljene pre jednu deceniju.

Dramatično opadanje podrške prethodilo je odluci Vlade SAD da u potpunosti obustavi finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicam (UNRWA) koje je ranije iznosilo 350 miliona dolara godišnje.

Trampova administracija je takođe uskratila oko 200 miliona dolara bilateralne pomoći Palestincima i prošlog vikenda najavila da neće dati 25 miliona dolara direktne pomoći za šest bolnica u kojima se leče Palestinci u istočnom Jerusalimu.

Ograničenja na kretanje ljudi i roba, konfiskacija zemlje i prirodnih resursa i ubrzano širenje jevrejskih naselja na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali, takođe nanose štetu, navodi se u izveštaju.

Nezaposlenost na palestinskim teritorijama je najveća u svetu, prelazi 27 procenata, a samo u pojasu Gaze je oko 44 posto.

Pola Palestinaca mlađih od 30 godina nema posla, a samo 19 procenata žena radi.

U izveštaju od prošle godine UN agencija je navela da bi palestinska ekonomija mogla lako da se oporavi i nezaposlenost i siromaštvo smanji kada bi prestala okupacija Izraela.

U najnovijem izveštaju UNCTAD je sugerisao da bi samo uklanjanjem nekih izraelskih ograničenja palestinska trgovina i investicije mogle da doprinesu rastu ekonomije do 10 posto.

Posebno se ističe važnost ukidanja restrikcija prema Gazi.

Još 2012. godine UNCTAD je upozorio da u pojasu Gaze život neće biti moguć ako se nastave postojeći trendovi, a danas je rečeno da su uslovi još gori.

Agencija još nije analizirala posledice američkog obustavljanja pomoći.

U Gazi gde živi 1,8 miliona stanovnika od 2008. godine su vođena tri rata protiv Izraela.

Ta teritorija je pod parališućom izraelskom kopnenom, vazdušnom i pomorskom blokadom. Kada bi se blokada ukinula ekonomija bi porasla za trećinu, navedeno je u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: