Opet sukob stavova Moskve i Vašingtona o Siriji

Zvaničnici Rusije i SAD izneli su različite stavove o načinima poboljšavanja rada plavih šlemova.

Izvor: Beta

Sreda, 12.09.2018.

21:51

Opet sukob stavova Moskve i Vašingtona o Siriji
Getty Images / Hiroko Masuike

Moskva ističe važnost doprinosa zemalja koje šalju svoje vojnike, dok Vašington želi usvajanje rezolucije o tom pitanju.

Kao i ostale članice Saveta bezbednosti UN, i Rusija i SAD se slažu da je neophodno poboljšati rad plavih šlemova kojih ima oko 100.000 u raznim misijama u svetu.

Američka ambasorska pri UN Niki Hejli izjavila je da je za SAD važno održavanje mira putem UN. Ona je nedavno predstavila glavne smernice nacrta rezolucije koju Vašington želi da predloži na glasanje do kraja septembra.

U tom nacrtu se predlažu između ostalog, redovni izvveštaji misija na terenu kao i povlačenje vojnika koji nisu ispunili dobro svoje zadatke.

Rusija se sa svoje strane zalaže za doprinos zemalja koje šalju vojnike kako bi bio efikasniji rad plavih šlemova kao i za bolju saradnju između tih zemalja i sekretarijata UN.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja smatra da treba biti oprezan prema "izveštajima s brzim zaključcima" o efikasnosti ili neefikasnosti mirovnih misija UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: