"Košmar kakav nije viđen, sprečite katastrofu"

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao na sve strane koje su uključene u konflikt u Siriji, da zaštite civile i izbegnu "krvoproliće" u Idlibu.

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2018.

07:05

Ilustracija: Getty Images

Taj grad inače je poslednje veliko uporište pobunjenika.

Gutereš je dodao da bi totalni sukob u Idlibu "doveo do humanitarnog košmara kakav nije još viđen u krvavom sirijskom konfliktu", prenosi AP.

Gutereš je kazao da je jasno da "sadašnja situacija u Idlbiu nije održiva i da prisustvo terorističkih grupa ne može biti tolerisano", ali da je posebno važno da Iran, Rusija i Sirija "nađu način da izoluju grupe terorista i stvore situaciju u kojoj neće civili platiti cenu rešenja problema u Idlibu".

U međuvremenu, američka ambasadorka u UN Niki Hejli optužila je sirijskog predsednika Bašara al Asada i njegove saveznike Rusiju i Iran da su "razorili" poslednje veće uporište pobunjenika u Idlibu. Ona je ponovo upozorila Asada i njegove saveznike da bi SAD smatrale svaki napad na Idlib "bezobzirnim" i da bi njegove posledice bile vrlo teške, navodi AP.

S druge strane, stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao da je bi Zapad trebalo da prekine sa svojom politikom ucena prema vladi Sirije.

"Ne sme biti mesta za politiku ucena koje mnoge zapadne zemlje zastupaju", rekao je Nebenzja, ističući da te zemlje obećavaju hranu, a zauzvrat traže promenu režima u Siriji, prenosi Tass.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: