"Izađimo svi na referendum za evropsku Makedoniju"

Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je građane da glasaju na predstojećem referendumu o promeni imena, nazivajući to istorijskim trenutkom važnim za budućnost

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Hayoung Jeon
Foto: EPA-EFE/Hayoung Jeon

Zaev je istakao da će uspešan referendum obezbediti budućnost Makedonije "za sva vremena".

"Na referendumu 30. septembra odlučujemo. Taj istorijski trenutak je veći od svih nas, naših partija, zavada i ličnih interesa. Tu se radi o budućnosti naše dece. Izađimo svi na referendum za evropsku Makedoniju", rekao je Zaev u video poruci, prenela je MIA.

Zaev je građanima poručio da je vreme za hrabrost.

"Vreme je da se iskaže hrabrost i gleda u budućnost", istakao je Zaev, navodeći da se Makedonci nalaze pred najvećim izazovom u istoriji zemlje.

"Naš put nije lak, ali mi najbolje znamo šta dobijamo", rekao je Zaev, ističući da je sve to za bezbedniju, stabilniju, evropsku Makedoniju.

"Tokom pregovora i sporazumom sačuvali smo naš jezik i nacionalnost, kulturu, očuvali našu istoriju. Uspešan referendum će obezbediti budućnost zemlje za sva vremena", zaključio je Zaev.

U Makedoniji je pre dva dana zvanično počela kampanja za referendum o promeni imena zemlje koji će biti održan 30. septembra.

Makedonci će glasati o promeni imena bivše jugoslovenske republike u Severna Makedonija, čime bi trebalo da se okonča dugogodišnji spor sa Grčkom, susedom i članicom NATO-a, koja je korišćenje termina "Makedonija" u Skoplju videla kao pretenzije na njen istoimeni region.

Region

"Ovo je Makedonija"

Lider opozicije Hristijan Mickoski ocenio je da je referendum o promeni imena Makedonije bio neuspešan i da je "narod pokazao" da Dogovor sa Grčkom ne prolazi.

Region nedelja 30.09. 21:33 Komentara: 5
strana 1 od 128 idi na stranu