Info / Region 2

VMRO-DPMNE (ne) bojkotuje referendum: Glasajte po savesti

Skoplje -- Najveća opoziciona makedonska partija VMRO-DPMNE pozvala je gra]ane da na predstojećem referendumu o promeni imena glasaju po sopstvenoj savesti.

Izvor: Tanjug
Ilustracija: Getty Images

"Svako će doneti odluku za koju smatra da je najbolja za porodicu i zemlju. Makedonija nam je sve. Neće stranke odlučivati. Narod će doneti odluku o nacionalnom pitanju i svi ćemo joj se pokloniti", poručio je sinoć predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, saopštavajući odluku stranke koja je doneta posle konsultacije s građanima.

Ovom objavom stavljena je tačka na neizvesnost da li će najveća opoziciona stranka pozvati na bojkot referenduma o sporazumu sa Grčkom 30. septembra.

Mickoski je ponovio protivljenje dogovoru sa Grčkom, navodeći da se njime menja Ustav, nacionalni i lični identet, pasoši, lična dokumenta. Lider VMRO-DPMNE je optužio vlasti za "poteškoće i delikatnu situaciju" u kojoj se Makedonija trenutno nalazi. "Makedonija je sada skup avion u rukama adolescenata", istakao je Mickoski, prenela je agencija MIA.

On je izneo primedbu i na referendumsko pitanje, nazivajući ga dvosmislenim i ukazujući da to zbunjuje građane. U Makedoniji je pre dva dana zvanično počela kampanja za referendum o promeni imena zemlje koji će biti održan 30. septembra.

Makedonci će glasati o promeni imena bivše jugoslovenske republike u Severna Makedonija, čime bi trebalo da se okonča dugogodišnji spor sa Grčkom, susedom i članicom NATO, koja je korišćenje termina "Makedonija" u Skoplju videla kao pretenzije na njen istoimeni region.

Komentari 2
Čitajte
Pošalji komentar