Dalaj-lama poslao ozbiljnu poruku Evropi

Duhovni vođa Tibetanaca dalaj-lama ocenio je u Švedskoj da Evropa pripada Evropljanima.

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2018.

17:51

Dalaj-lama poslao ozbiljnu poruku Evropi
Getty Images

On je istakao i da je poželjno dugoročno gledano da se izbeglice vrate svojim domovima i izgrade svoje zemlje.

Obraćajući se na konferenciji u Malmeu, gde se nalazi veliki broj imigranata, dalaj-lama je istakao da je Evropa "moralno odgovorna" da pomogne izbeglicama čiji su životi zaista u opasnosti.

"Primite ih, pomozite im, obrazujte ih... Ali dugoročno gledano, oni (izbeglice) treba da se vrate i razvijaju svoje zemlje", rekao je duhovni vođa Tibetanaca koji je 1959. godine otišao s Tibeta u Indiju posle neuspelog ustanka i intervencije kineskih vlasti u toj oblasti.

"Mislim da Evropa pripada Evropljanima", rekao je dalaj-lama (83), dobitnik Nobelove nagrade za mir 1989. godine, a čiju misao mnoge njegove pristalice porede s idejama Mahatme Gandija ili Martina Lutera Kinga.

U Švedskoj su u nedelju održani parlamentarni izbori na kojima je ekstremna desnica koja se zalaže protiv imigracije stigla treća, posle vladajuće Socijaldemokratske stranke i konzervativaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: