Junker: Volim Evropu i voleću je zauvek

Predsednik EK Žan Klod Junker je u svom govoro o Stanju Unije pozvao EU na veće jedinstvo u svim oblastima unutrašnje i spoljne politike.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.09.2018.

10:27

Junker: Volim Evropu i voleću je zauvek
(AP Photo/Jean-Francois Badias

“Kada smo ujedinjeni mi Evropljani smo sila bez koje se ne može”, rekao je Junker.

Predsednik Evropske komisije je u godišnjem obraćanju pred Evropskim parlamentom naglasio važnost većeg jedinsitva EU.

“Samo jaka i snažna EU je i stanju da odbrane svoje građane od klimatskih promena, terorizma, da ima uticaj na globalnoj trgovisnkoj sceni, u oblasti digitalizacije”, naveo je Junker.

On je oceni da je EU danas garant mira i pozvao na borbu protiv nacionalizma koji je, prema njegovim rečima, ne traži rešenja već krivce.

“Kontinent uživa mir zahvaljujući EU”, rekao je Junker.

Govoreći o stanju EU u 2018. godini predsednik Junker je podsetio da je Evropa u velikoj meri prevazišla ekonomsku i finansijsku krizu.

“EU je globalna ekonomska sila”, ocenio je Junker.

On je pozvao na jačanje Ekonomske i monetarne unije kako bi i zajednička valuta Evro bila jača.

Junker se u svom poslednjem govoru sa mesta predsednika Komisije založio za otvorenu EU koja ”ne okreće leđa drugima pogotovo ne onima koji pate”.

On je pozvao na “balansiranu reformu migracione politike” i kompromis unutar EU po tom pitanju.

“Trenutna rešenja u toj oblasti nam nisu dovoljna. Potrebno nam je više trajne i organizovane solidarnosti”, kaže Junker.

On se založio za jačanje sigurnosti spoljnih granica EU, ali i ukidanje eventualnih unutrašnjih granica. ”Ukoliko one ostanu to je korak unazad za Evropu”, ocenio je Junker.

Govoreći o migracionoj politici predsednik Evropske komiisje pozvao je na borbu protiv ilegalne migracije, povratak onih koji su nelagalno ušli na teritoriju EU, ali i na otvaranje legalnih mogracionih puteva.

“Potrebna nam je kvalifikovana radna snaga”, poručio je Junker.

Govoreći o Bregzitu Žan Klod Junker je ponovio da poštuje odluku Velike Britanije da napusti Uniju, ali da duboko žali zbog toga.

On je poručio da niko ko napusti EU ne može da ostene deo jednstvenog tržišta. Posebno je naglasio važnost rešavanja pitanja granice Sa Irskom, ali i budućih odnosa.

“Posle 29. marta 2019. godine Velika Britanija neće biti bilo koja treća zemlja već blizak prijatelj i partner EU”, zaključio je Junker.

U svom govoru pred poslanicima Evropskog paralmenta Junker se založio za odbranu slobode medija u Evropi i poručio da slobodni mediji ne samju biti dovedeni u pitanje.

“Nema demokratije bez slobode izražavanja”, kaže Junker. Žan Klod Junker je predloži i kažnjavanje internet prlatformi kao što su Gugl, Fejsbuk i Tviter ukoliko postavljeni ekstremistički sadržaj ne ostrane u roku od sat vremena. Predsednik Evropske komisije pozvao je i na odbranu vladavine prava u EU i pozvao na sankcionisanje svih koji te principe krše. Junker je tokom svog govora pozavao na ukidanje dosadašnje prakse letnjeg računaja vremena. ”Volim Evropu i uvek ću je voleti”, zaključio je Žan Klod Junekr u završnoj reči svog polsednjeg govora o Stanju unije sa pozicije predsednika Evropske komisije.

Evropska unija mora biti jedinstvena prema pristupanju Zapadnog Balkana inače će drugi preuzeti na sebe da oblikuju njeno najbliže okruženje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: