Junker: Ne smemo ispustiti Zapadni Balkan iz vida

Evropska unija mora biti jedinstvena prema pristupanju Zapadnog Balkana inače će drugi preuzeti na sebe da oblikuju njeno najbliže okruženje.

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2018.

09:59

Junker: Ne smemo ispustiti Zapadni Balkan iz vida
Foto: Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

To je rekao predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Zapadni Balkan ne smemo ispustiti iz vida, taj region ne smemo zanemariti inače će drugi još povećati svoj uticaj, rekao je Junker u govoru o stanju Unije pred Evropskim parlamentom.

"Moramo naći jedinstvo kada se radi o Zapadnom Balkanu - jednom zauvek. Ako to ne uradimo naše najbliže okruženje će oblikovati drugi", rekao je on.

Junker je rekao da EU ne sme da smanji napore da izgradi ujedinjeniju Evropu.

"Evropa može da izvozi stabilnost kao što smo uradili sa našim proširenjima", rekao je on.

Junker je u govoru više puta naglasio značaj ujedinjene Evropske unije koja treba da deluje jedinstveno.

"Evropska unija je garant mira na kontinentu mira. Kontinentu koji uživa u miru zahvaljujući Evropskoj uniji. Stoga pokažimo veće poštovanje prema Evropskoj uniji. Spasimo njen imidž. Branimo naš način života, naš način postojanja", rekao je Junker. Evropska unija je snaga sa kojom treba računati, rekao je Junker i dodao da su neki bili iznenađeni njegovim dogovorom s američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali da ne treba biti iznenađen jer "Evropa uspeva kad govori jednim glasom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: