Avion izguran, aerodrom otvoren, pista nije oštećena

Aerodrom "Nikola Tesla" otvoren je za saobraćaj, što je prethodno i najavio generalni direktor aerodroma Saša Vlaisavljević, a počelo je i ukrcavanje putnika.

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2018.

10:36

Avion izguran, aerodrom otvoren, pista nije oštećena
Foto: Prva televizija

Egipatski avion uklonjen je sa piste, koja nije oštećena, kako je rekao Vlaisavljević.

On je naveo da nema detaljne informacije o tome šta se događalo u jutarnjim satima kada je egipatski avion sleteo na “Teslu”, ali da će naknadno sve informacije da budu dostupne.

“U pitanju je tehnički problem. Želeo bih da se zahvalim svima, državnim organima, našim operativcima. Uspeli smo da u rekordnom roku saniramo ovo. Pista nije oštećena, u toku je čišćenje. Bezbednost je za nas na prvom mestu, a aerodrom će da bude otvoren kad budu ispunjeni svi bezbednosni uslovi”, rekao je on.
Screenshot/Flightradar24
Podsetimo, aerodrom "Nikola Tesla" je u potpunoj blokadi od jutros u 4:11, kada je zbog puknutih guma pistu oštetio jedan egipatski avion. Nijedan avion nije od tada ni poleteo niti sleteo s beogradskog aerodroma.

Iako je u početku na aerodromu rečeno da će se pista osposobiti za oko dva sata, kada se očekivalo i da polete odloženi letovi, to se nije dogodilo i kasnije je sa aerodroma saopšteno da njihove službe rade sve što je u njihovoj moći da se aerodrom osposobi za poletanja i sletanja.

Kako je rekao direktor aerodroma, očekuje se da se to dogodi za oko 5 do 10 minuta, a avion koji je primećen da kruži iznad dela Srbije, odnosno Divčibara, najverovatnije će biti prvi avion koji će sleteti kada se aerodrom otvori. Reč je o avionu s Krita, koji očigledno čeka dozvolu za sletanje.
Vlaisavljević je rekao da naša nacionalna avio-kompanija nosi 45 do 50 procenata saobraćaja na "Tesli".

Strane kompanije su odložile neke letove, a svaka kompanija, odnosno, njihovi operativni centri ponaosob rešavaju ovakve situacije.

"Suština je da smo pre sredine dana uspeli da idemo prema normali, bez posledica po ljudstvo, a po sredstva jako malo posledica", dodao je Vlaisavljević.

Rekao je da je u ovom trenutku kapacitet Niškog aerodroma popunjen i da su sve nadležne službe radile kao tim. Avioni kompanije Er Srbija ovog jutra nisu poleteli ka 15 destinacija, a avioni koji su sa evropskih i severnoameričkih destinacija leteli ka Beogradu preusmereni su na aerodrome u Nišu, Temišvaru, Sofiji i Zagrebu.

Vazduhoplov egipatske kompanije ostao je rano jutros oko četiri časa na sredini poletno-sletne staze usled tehničkih problema kada su otkazali svi točkovi na stajnom trapu, a poletanja ni sletanja aviona na "Tesli" nije bilo dok se avion "Idžipt era" nije uklonio.

Sve dežurne ekipe beogradskog aerodroma reagovale su prema utvrdjenim procedurama, rečeno je na Aerodromu "Nikola Tesla".

Za danas je, kaže Vlaisavljević, planirano 180 operacija u redovnom i čarter saobraćaju, a pet prepodnevnih letova je otkazano. Otkazani su letovi kompanija "Beč Ostrijan", "Istanbul Turkiš", "Cirih Svis", "Viz er" za Dortmund i Maltu.

Navodi da 20 letova u odlasku kasni, 14 kasni u dolasku, a osam letova je preusmereno na druge aerodrome.

U Niš je preusmereno četiri aviona nacionalne avio-kompanije Er Srbija, u Temišvar dva aviona, jedan u Sofiju, avion iz Njujorka je sleteo u Zagreb i očekuje se da iz hrvatske prestonice krene za Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: