ZC: Diplomatska akrobacija Vučića, dok se dvoje svađa...

Zapaljivi govori i zapaljene barikade dokaz su da je Kosovo još daleko od rešenja, a Vučić je diplomatskom akrobatikom razdor preneo u EU, pišu nemački mediji.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug/AP Darko Vojinovic
Tanjug/AP Darko Vojinovic

Timeje sa sebe, bar na neko vreme, skinuo pritisak, ocenjuje nemački dnevnik Zidojče cajtung. 54

List piše da je Vučiću pripala "kontroverzna zasluga" da svetu proteklog vikenda "predoči tužnu istinu da je kosovski sukob još daleko od rešenja".

"Kao prevejani strateg Vučić je proteklih sedmica potpirivao visoka očekivanja. Javno se raspravljalo o planovima razmene teritorija između Srba i Albanaca. A onda je Vučić sam ponovo ispustio vazduh iz probnog balona koji je pustio da poleti nad Kosovom. U svom napeto iščekivanom govoru na Kosovu poslao je u nedelju novu poruku, da se sa kompomisima na duže staze ne može računati", piše list.

U komentaru se ocenjuje da je Vučić svojom diplomatskom akrobacijom pre svega izveo prikaz za aktere u EU, razjedinjene oko pitanja promene granica, pošto je Nemačka, kako navodi list, potpuno s pravom odbila tako nešto kao opasan presedan, dok su neki u Evropskoj komisiji u Briselu pokazali da su skloni takvoj ideji

"Kada se dva tabora svađaju, Vučić kao treći za sada ne mora da se plaši pritiska.To je uspeh za njega, ali težak udarac za posredničke napore EU", smatraju u Zidojče cajtungu.

Svet

strana 1 od 430 idi na stranu