"Vučić je poslednji čovek u Srbiji kome verujemo"

Priština će učiniti sve da dođe do mirovnog sporazuma, iako je predsednik Aleksandar Vučić poslednji čovek u Srbiji kome verujem.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

To je izjavio potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj, a preneo AP.

"Mi smo posvećeni dijalogu, a Vučić je poslednji čovek u Srbiji kome verujemo. Međutim, ja sam istoričar po obrazovanju i znam da mirovni sporazum sklapate sa neprijateljima, a ne sa prijateljima", rekao je Hodžaj na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu u okviru Bledskog strateškog foruma na temu: "Zapadni Balkan: Izgubljene godine ili nova nada?".

Hodžaj je rekao da je razočaran time što je Vučić u govoru u Kosovskoj Mitrovici, kako tvrdi, pozitivno govorio o Slobodanu Miloševiću.

Kako navodi portal Juropien vestern Balkans (European Western Balkans), Hodžaj je, međutim, odbio da odgovori moderatoru skupa, novinaru "Ekonomista" Timu Džudi na pitanje da li bi prihvatio sporazum koji obuhvata razmenu teritorija i to severnih kosovskih opština za Preševsku dolinu, kao i priznavanje od strane Beograda i članstvo u UN.

On je umesto odgovora samo rekao da bi "Kosovo želelo da upotpuni državnost kao multietnička zemlja, u okviru sadašnjih granica".

Pored procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, glavne teme panela bile su referendum u Makedoniji i uloga EU na Zapadnom Balkanu, navodi EWB.

Diskusiju je otvorio zamenik grčkog ministra spoljnih poslova Terens Spenser Nikolaos Kuik, istakavši istorijski značaj Prespanskog sporazuma o imenu koji su postigli Skoplje i Atina.

"Postoji politička cena, muke su velike, ali će budućnost nagraditi uporne", rekao je on, dodavši da postoji jasna većina u grčkom parlamentu i da će Prespanski sporazum sigurno biti podržan.

Njegov makedonski kolega Andrej Žernovski složio se sa ocenom da je ova godina istorijska, ali nije mogao sa sigurnošću da kaže da će proces ratifikacije sporazuma uspeti, upozorivši da neće biti lako dostići cenzus od 50 odsto plus jedan glas na predstojećem referendum u Makedoniji s tim u vezi.

Žernovski je rekao i da glavna opoziciona partija VMRO-DPMNE verovatno neće pozvati svoje pristalice na bojkot referenduma, ali da ga neće ni podržati.

Nakon diskusije o gorućim pitanjima, na panelu je razgovarano o generalnoj situaciji u regionu i njegovom napretku ka EU, a govornici su bili ili oprezno optimistični ili pretežno pesimistični, zaključuje EWB.

strana 1 od 113 idi na stranu