Najuticajnija partija na Kosovu "oduvala" lidere Preševa

Lider Demokratskog saveza Kosova i bivši premijer Isa Mustafa poručio je predstavnicima Preševske doline da zahtev za pripajanje Kosovu otvara brojna bitanja.

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2018.

12:43

Najuticajnija partija na Kosovu
Ilustracija: Getty Images

Mustafa je na Fejsbuku napisao da je zabrinut za položaj Albanaca u tri opštine juga centralne Srbije, ali i da im je preneo da je "otvaranje pitanja teritorijalnog integriteta ne samo u sukobu sa kosovskim ustavom i Deklaracijom o nezavisnosti, već i rizikuje vraćanje pitanja državnosti Kosova na pregovarački sto".

Nakon razgovora sa predstavnicima Bujanovca, Preševa i Medveđe u Prištini, Mustafa je na toj društvenoj mreži konstatovao da Beograd u ovom trenutku ne priznaje ni postojeće kosovske granice.

Ovim povodom oglasio se i šef poslaničkog kluba DSK Avdulah Hoti, koji je takođe konstatovao da je njihov zahtev za priključenje Kosovu protivustavan. "Uz dužno poštovanje prema Albancima (preševske) doline, takva rezolucija je protivustavna”, naveo je Hoti, preneo je portal Insajderi.

On je izričit u tvrdnji da DSK neće glasati za takvo nešto u parlamentu, osim ako ne bude postojala volja za, kako je rekao, promenu kosovskog ustava.

Podsetimo, politički predstavnici tri opštine sa juga centralne Srbije juče su boravili u Prištini, gde su razgovarali sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, koji se u okviru Briselskog dijaloga zalaže za priključenje te tri opštine Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: