Vandali upali u muzej u Beogradu i napravili haos FOTO

Beograd -- U Železničkom muzeju lokomotiva i strugova u Beogradu vandali su napravili haos. Uništeni su predmeti neprocenjive vrednosti.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Dragan Rundić
Foto: Dragan Rundić

Na fotografijama se vide posledice vandalskog sečenja eksponata Železničkog muzeja lokomotiva i strugova.

"Ovo je jedan vandalski čin. Nije to samo naše, to je opšte dobro, predmeti neprocenjive vrednosti", kaže za B92.net direktor Muzeja Nenad Vojčić.

Foto: Dragan Rundić
Foto: Dragan Rundić

Kako navodi, muzej je godinama čuvan i održavan, ali ističe "da oni nisu naoružani i da su nemoćni pred ovakvim činom“.

Vojčić ističe i da su obavestili nadležne organe i da se sada čeka njihova reakcija i potraga za počiniocima.

"Strašno, u centru grada, pod ključem, da vi ne uspete ovako nešto da očuvate", dodaje Vojčić.

Foto: Dragan Rundić
Foto: Dragan Rundić

Železnički muzej u Beogradu, inače, osnovan je 1. februara 1950. u sastavu nekadašnjeg Ministarstva železnica Federativne narodne republike Jugoslavije, a
prva stalna postavka otvorena je 30. aprila 1953. godine, pod nazivom "Kroz istoriju Jugoslovenskih železnica".

Osim stalne postavke, u Muzeju se nalazi i izložbena galerija, biblioteka i arhiv.

Foto: Dragan Rundić
Foto: Dragan Rundić

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda osuđuje čin vandalizma u ložionoci nekadašnje Glavne železničke stanice koja je svedočanstvo razvoja beogradskog železničkog čvora i apeluje na sve relevantne subjekte da se spreči dalja devastacija ovog kompleksa.

"Okretnica, ložionica i vodotoranj Železničke stanice, kao i Savska ulica (ispod mosta Gazela, u kompleksu glavne železničke stanice) uživaju status prethodne zaštite i kao takve moraju biti sačuvane od daljeg propadanja i devastacije poput današnjeg slučaja uništavanja eksponata", kazala je v.d direktora gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković.

Ona je istakla da o kulturnom nasleđu moraju brinuti oni čije je ona vlasništvo, a radi očuvanja pokretnog i nepokretnog nasleđa ovog izuzetno značajnog segmenta kulturnog nasleđa Beograda, apelovala je na sve relevantne subjekte da spreče dalju devastacija ovog kompleksa, navodi se u saopštenju Zavoda.

Predstavnici svih relevantnih institucija, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Muzeja nauke i tehnike i Istorijskog muzeja Srbije izaći će na teren, proceniti štetu i dati uslove i mere za sanaciju postojećeg stanja, dodala je Vučković.

Ona je podsetila da su objekti i eksponati jedni od retko očuvanih objekata industrijske železničke arhitekture podignutih pre Drugog svetskog rata, ne samo na prostoru Beograda, već i Srbije.

Foto: Dragan Rundić
Foto: Dragan Rundić

Foto: Dragan Rundić
Foto: Dragan Rundić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 117 idi na stranu