Razorni uragan sve bliži: "Evakuacija, ne želimo rizik"

Američke vlasti izdale su naređenje o obaveznoj evakuaciji oko milion stanovnika koji žive duž atlantske obale Južne Karoline zbog približavanja uragana Florens

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2018.

22:17

Razorni uragan sve bliži:
Foto: Thinkstock

Uragan je ojačao na razornu kategoriju četiri.

Guverner Južne Karoline Henri Makmaster je naredio da evakuacija počne sutra u podne, a naređenje se odnosi na svih osam okruga duž atlantske obale te američke države duge 320 kilometara.

"Radi se o vrlo opasnom uraganu. Ne želimo da rizikujemo ni jedan život", rekao je Makmaster.

On je rekao da poplavni talas može da dostigne tri metra i procenjuje da će oko milion stanovnika napustiti obalu.

On je već proglasio vanrednu situaciju u Južnoj Karolini i zatražio od predsednika SAD Donalda Trampa da to isto učini na saveznom nivou.

Meteorolozi predviđaju da će jačina uragana Florens da se menja ali će i dalje biti opasna oluja kada stigne do obala Južne Karoline i Severne Karoline u četvrtak. Jačina vetra sada je dostigla 195 kilometara na čas.

I guverner Severne Karoline zatražio je od predsednika Trampa da se na saveznom nivou za tu državu proglasi vanredna situacija tako da sredstva budu spremna kada nevreme stigne.

On je rekao da stanovnici treba da budu spremni za poplavni talas okeana i jake vetrove.

Gradonačelnik Ričmonda, glavnog grada države Virdžinije, proglasio je vanrednu situaciju zbog dosta velike kiše koja se očekuje od uragana Florens. Taj grad neće biti na direktnom udaru uragana kao Severna i Južna Karolina, ali će on verovatno doneti jaku kišu i vetar i moguće poplave i prekide struje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: