Vučić: Od čuvanja svoje zemlje nema važnijeg zadatka VIDEO

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je, na svečanosti povodom promocije najmladjih oficira Vojske Srbije, da su budući oficiri odlučili da služe otadžbini.

Izvor: Tanjug

Subota, 08.09.2018.

11:21

Vučić: Od čuvanja svoje zemlje nema važnijeg zadatka VIDEO
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ

Kako je rekao, oni su odlučili da svojim znanjem, veštinom i snagom svog morala i rodoljublja štite nezavisnost i slobodu Srbije.

"Od čuvanja svoje zemlje nema važnijeg zadatka. Vi sledite putokaze naših velikana, koji su, kroz burna istorijska vremena sa barjakom slobode, predvodili sprsku vojsku, ne pitajući kolika je snaga neprijatelja, jer su znali da ne može biti veća od njihove ljubavi prema slobodi i srpskoj otadžbini", rekao je Vučić na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine.

Vučić je upitao kome su bile posvećene njihove misli kada su črvsto držali štit i visoko uzdizali mač i odgovorio: "Posvećene su nama, koji danas živimo u slobodnoj, voljenoj i poštovanoj Srbiji, a vi ste dragi kadeti, svojim izborom da budete pripadnici Vojske Srbije i zavetom da budete dostojni i ponosni naslednici časnih predaka, pokazali da su njihovi ideali živi i večni".

Vučić je poručio da su danas roditelji, braća i sestre najmlađih oficira veoma ponosni na njih.

"Vojna akademija je tokom 168 godina svog postojanja bila stub i tvrđava nepokolobljive i nesalomive odbrane Srbije. U njoj su školovane brojne generacije oficira", rekao je predsednik.

On je naveo da nema perioda u istoriji vojnih sukoba u kome se nije iskazala superiornost znanja hrabrosti i morala srpskih oficira i vojnika.

"Goloruki i često golobradi srpski vojnici usvojili su maksimum da je slava ono što se mora osvojiti, a čast ono što se ne sme izgubiti, jer kako ćeš pred pretke, a i kakvo bismo nasleđe danas preuzeli?", upitao je Vučić.

On je dodao da se danas puna srca sećamo junaštva naših pradedova, mladih vojnika koji nisu stigli da ostvare potomstvo, ali koji su u bitkama na Solunskom frontu pokazali da "rat ne dobija sila oružja i brojnost armije, nego motiv za koji se borite".

"Ovaj narod oduvek se borio samo za slobodu i protiv zavojevača, ne posežući i ne tražeći ništa tuđe. U ostalom Franše Depere, veliki prijatelj našeg naroda koji nas je upoznao u najtežim iskušenjima za naš opstanak, rekao je to su 'seljaci, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, to su ljudi slobodni, nesalomivi, gordi na sebe i gospodari svojih njiva", ukazao je predsednik. Ali, podsetio je, došao je rat.

"I eto kako su se za slobodu zemlje ti seljaci bez napora pretvorili u vojnike, najhrabrije, najistrajnije najbolje od svih. U svakome od vas je, dragi kadeti, i taj seljak i trudbenik i vojnik i mali kaplar koji je sa 1.300 svojih drugova otišao da brani svoju zemlju, i oficir i vojskovođa i sabrat i učenik Putnika, Mišića, Stefanovića i Bojovića.... Zato je čast kadeti biti sa vama danas na ovom mestu", istakao je Vučić.

On je naveo da smo stradali teško i u Drugom svetskom ratu, ovde u Srbiji, a posebno naš narod zapadno od Drine i Dunava.

"Stradali smo teško i u sukobima 1990-ih. Izgubili smo i naše demografske kapacitete i ekonomsku snagu. Oslabljena nam je i zemlja i narod, koji danas očajnički traže dugoročni mir i pravo na budućnost", rekao je Vučić.

On je oficirima poručio da je danas važan dan u njihovom životu i da će ga pamtiti dok su živi. "Ulaganjem u vas mi ulažemo u mir i spokojstvo svakog čoveka u našoj zemlji, u normalan, bezbedan i prosperitetan život u našoj Srbiji", rekao je Vučić. Kako je istakao, razvoj, modernizacija, opremanje i naoružavanje Vojske Srbije spadaju u prioritetne zadatke.

"Danas ćete prvi put na nebu Srbije a u vašu čast dragi kadeti, moći da vidite i tri 'miga 29' kako zajedno lete i naše 'galebove' i naše 'orlove'. Uz iskrenu posvećenost svih zemalja u regionu moguće je ostvariti nove odnose i trajni mir kao maksimalnu vrednost", podvukao je predsednik Srbije.

On je dodao da bliska saradnja Srbije sa drugim zemljama pruža priliku oficirima Vojske Srbije da na visokoprofesionalnom nivou odmere svoju snagu, sposobnost i uvežbanost sa kolegama iz drugih zemalja.

"Do sada se pokazalo da nimalo ne zaostajemo, ali imamo još mnogo toga da savladamo i naučimo - a bogami i drugi od nas", napomenuo je Vučić.

Prema njegovim rečima, angažovanje pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama je još jedan od doprinosa i pokazatelja naše posvećenosti globalnom miru. Obraćajući se direktno kadetima, Vučić im je poručio da su oni čuvari ugleda Vojske Srbije, koja je uvek bila garant zaštite nacionalnih interesa.

"Verujem da ćete dostojanstveno i sa ponosom i poštovanjem negovati sećanje na slavne pobede srpskog vojnika iz dalje i bliže prošlosti. Duh Kosova, Karađorđa, Miloša, Kumanova i Kajmakčalana ponovo će se probuditi, sudbina vam je u vlastitim rukama", naglasio je predsednik Srbije.

On je izrazio uverenje da će najmlađi potporučnici Vojske Srbije sa mnogo volje i entuzijazma "poći putem junaka, koji su im utabali staze slave i herojstva", a da će svoju ličnu hrabrost, stečeno obrazovanje i ljudske vrline koristiti za kvalitetno i odgovorno obavljanje svog životnog poziva i time učiniti da Srbija u miru ostvaruje napredak na svim poljima.

"Ubeđen sam da ste nestrpljivi da odlučno krenete časnim putem kojim kroz život koračaju srpski ficiri. U to ime ja vam od srca čestitam početni oficirski čin i želim da budete snažna uzdanica nase otadžbine i naših građana. Verujemo u vas, Srbija veruje u vas, živela Vojska Srbije, živela Srbija", poručio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: