"Teško im je da kažu – fijasko, Mogerini ubeđivala Vučića"

Reporter Prve televizije Petar Gajić iz Brisela izveštava o burnom danu koji je ranije najavljivan kao veoma važan za odnose Beograda i Prištine.

Izvor: B92, Prva

Petak, 07.09.2018.

15:32

EPA/Stephanie Lecocq

U svetlu povećanih tenzija, pre svega zbog medijskih istupa zvaničnika i iz Prištine i iz Beograda, do susreta Aleksandra Vučića i Hašima Tačija nije došlo, već su oni održali bilateralne sastanke sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini.

“Dijalog u Briselu, koji je proteklih nedelja najavljivan kao nešto veoma važno i odlučujuće, završen je i pre nego što je počeo. Četrdeset pet minuta po dolasku Aleksandra Vučića i Evropsku spoljnopolitičku službu u Briselu, pred novinare je izašao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i rekao da se Vučić danas neće sastati sa delegacijom Prištine, posle pretnji koje su izrečene sinoć“, naveo je Gajić.

Dodao je i da je i dalje neizvesno da li će Vučić putovati na Kosmet.

“Mogerini je pokušala da ubedi Vučića da se sastane u četiri oka sa Hašimom Tačijem, što je on odbio. Mogerinijeva je išla iz jedne u drugu kancelariju, u kojima su sedele delegacije, a kako je Tači rekao, razgovori su vođeni preko posrednika i razgovaralo se i o temama o kojima se raspravlja unutar dijaloga, ali nikakvog napretka nije mogli da bude jer direktnog susreta dvojice predsednika nije bilo”, dodao je Gajić.

Reporter Prve televizije opisuje atmosferu u Briselu:

“Evropskim zvaničnicima je veoma teško da priznaju da je ono što se danas dogodilo potpuni fijasko i korak unazad u odnosima Beograda i Prištine. Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič je rekla da se razgovaralo i o suštinskim pitanjima, iako se predsednici nisu sastali i da će u naredne dve nedelje Mogerinijeva zakazati novi susret Vučića i Tačija, kako bi se pre Generalne skupštine Ujedinjenih nacija postigao kakav-takav napredak”.

Prema njegovim rečima, i Tači je takođe pokušao da predstavi situaciju kao manje zaoštrenu nego što zaista jeste, izjavom da se i ranije događalo da nema trilateralnog sastanka, kao i da je otvoren za nastavak dijaloga.

“Primetno je da svi zvaničnici Prištine pokušavaju da spuste loptu i kada je reč o poseti Vučića Kosovu kažu da je Vučić dobrodošao”, dodao je Gajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: