Skandal u vrtiću: Slikovnica – "Grozote i časna smrt" FOTO

“Nemoj ništa da brineš, tvoja porodica će biti ponosna na tvoju časnu smrt”, jedna je od poruka iz slikovnice koju su dobila deca u vrtiću u Ljukovu.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2018.

17:22

Skandal u vrtiću: Slikovnica –
Foto: N.B.

“Nemoj ništa da brineš, tvoja porodica će biti ponosna na tvoju časnu smrt”. “Znaš da će tvoja smrt pomoći drugima. To je častan čin.” “Mogao bi da budeš oguljen (odran). U proleće zarobljenike žrtvuju u Šipetoteku, bogu mladog bilja. Zarobljenicima oderu kožu i njom pokrivaju kip božanstva.”

Sve to su porule, delovi teksta, iz slikovnice, koju su vaspitačice državne Predškolske ustanove “Boško Buha” Inđija, u vrtiću u Ljukovu, poklonile mališanima uzrasta od četiri do šest godina, saznaje InfoNet Vojvodina.

Na slikovnici “Ne bi ti se svidelo da budeš astečka žrtva. Grozote koje radije ne bi da upoznaš” je pečat Predškolske ustanove “Boško Buha” Inđija, istaknut je logo Kreativnog centra, kao autor potpisana je Fiona Mekdonald, a ilustrator Dejvid Antram.

Roditelj petogodišnjeg dečaka N. B. fotografisao je nekoliko strana pomenute slikovnice u kojoj crteži verno opisuju ono što piše u tekstu na svakoj strani, a sve obiluje opisima časne smrti, krvi, dranja kože, odsecanja glava i slično.

“To je samo 15 odsto gadosti koje se nalaze u slikovnici koju su podelili deci u vrtiću!”, izjavio je za InfoNet N. B.

On kaže da je "revoltiran i besan zbog onog što je doživeo”. Kaže da možda ne bi ni znao “kakvu sramotnu slikovnicu” su vaspitačice dale mališanima, da nije čuo svoje dete kako čita citate iz nje.

“Čuo sam da pominje krv, odrubljene glave, časnu smrt, da će neko nekome odrati kožu i bio sam šokiran. Pomislio sam da dete izmišlja, pa sam ga pitao - šta to govoriš? On mi je rekao – tata, čitam slikovnicu! Tek je onda usledio šok”, navodi roditelj.

Kada je počeo da lista slikovnicu, kaže da je bio zgranut onim što tamo piše, a još veći šok je usledio kad je na koricama slikovnice video pečat Predškolske ustanove “Boško Buha” Inđija, a na kojem osim toga jasno vidi da piše i Republika Srbija i Autonomna pokrajina Vojvodina.

Kako navodi, ragovarao je i sa vaspitačicom, koja mu je, kako navodi, rekla "da zna da je to neprikladno, ali da je takav plan i program".

"Rekla mi je da su oni to dobili i podelili. Kad sam je pitao – pa, da li ste svesni šta ste dali deci, ona je ćutala”, prepričava ovaj roditelj.

Jesu li svesni kakvu slikovnicu su poklonili petogodišnjacima, da li su prethodno proverili šta piše I šta je nacrtano u njoj, smatraju li da je takvo štivo prigodno ne samo za taj uzrast dece, nego generalno za školski uzrast, ko će da snosi odgovornost za ovakav propust? Ni na jedno od ovih i mnoga druga pitanja portal nije dobio odgovor od direktorke Predškolske Ustanove “Boško Buha” u Inđiji, jer je bila odsutna.
Foto: N.B.
Foto: N.B.
Foto: N.B.
Foto: N.B.
Foto: N.B.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: