Kraj spasilačke misije na Sredozemnom moru?

Italijanska vlada već duže vreme zahteva više solidarnosti kad je u pitanju prihvatanje izbeglica u Evropskoj uniji.

Izvor: Dojèe vele

Subota, 01.09.2018.

11:31

Kraj spasilačke misije na Sredozemnom moru?
Foto: Tanjug/AP/Orietta Scardino

Rim smatra da je ostavljen na cedilu i zato sada pokreće jednu novu inicijativu, piše "Dojče vele".

Italija ne želi više da jedina bude odgovorna za izbeglice na brodovima misije „Sofija“ Evropske unije.

Italijanska ministarka odbrane Elizabetta Trenta zalaže se za to da ti brodovi ubuduće naizmenično uplovljavaju u luke različitih zemalja EU. Italija trenutno komanduje tom misijom i sve izbeglice koje se na taj način spasu automatski završavaju u italijanskim lukama. „Smatramo da je taj princip neprihvatljiv i želimo da ga preuredimo“, rekla je Trenta.

Prema pisanju dnevnog lista „La Stampa“, Italija odgovornost želi da proširi na druge zemlje EU koje izlaze na Sredozemno more, poput Francuske, Španije, Malte i Grčke.

Misija „Sofija“ mogla je da propadne u julu, jer Italija nije više htela da prima izbeglice s brodova EU. Desnopopulistička vlada u Rimu zatim se dogovorila sa drugim zemljama-članicama o produžetku misije do kraja avgusta kako bi se do tada – dakle sada – pronašlo rešenje.

Protesti ispred prihvatnih centara

U mestašcu Roka di Papa kod Rima, odvojeno su demonstrirali desni ekstremisti i antifašisti. Sve se to dešavalo ispred prihvatnog centra za izbeglice s broda „Dićoti“. U oba protesta učestvovalo je nekoliko desetina ljudi, a više od stotinu migranata je na brodu italijanske obalske straže bilo primorano da čeka duže od nedelju dana, pre nego što su im vlasti dozvolile da pređu na kopno.

Italijanska Biskupska konferencija saoptila je da je više biskupija iskazalo spremnost da primi te Eritrejce. Oni sada žive u mestu Roka di Papa, u jednom prihvatilištu Katoličke crkve.

Nemačka ministarka zahteva okončanje svađe

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen, založila se na sastanku sa svojim kolegama iz EU za okončanje svađe sa Italijom oko mornaričke misije Unije. „Nije u redu da se sukob s vladom u Rimu o prijemu izbjeglica prelama preko leđa čisto vojne misije ’Sofija’“, rekla je Fon der Lajenova.

Stvarni problem, dodala je ministrka, jeste Dablinski sporazum koji reguliše postupak s potražiocima azila u Evropskoj uniji. Taj sporazum, naime, predviđa da izbeglice ili migranti zahtev za azil moraju da podnesu u onoj zemlji EU na čije tlo prvo stupe. To pitanje nalazi se u vrhu agende šefova vlada i država, rekla je ministarka Fon der Lajen. „Zato očekujem razjašnjenje toga pitanja ove jeseni.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: