Kako je Jeljcin izabrao Putina i sve to rekao Klintonu

Na sajtu biblioteke "Bil Klinton" objavljeni su transkripti telefonskih razgovora između Borisa Jeljcina i njegovog američkog kolege iz 1999. Bila Klintona.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2018.

09:03

Kako je Jeljcin izabrao Putina i sve to rekao Klintonu
EPA/ITAR-TASS POOL

U tim transkriptima se vidi da je prvi predsednik Rusije lično informisao Klintona da je za svog naslednika izabrao Vladimira Putina, preneo je Sputnjik.

Jeljcin je tokom razgovora koji je održan 8. septembra izrazio uverenje da će novi lider zemlje dobiti podršku građana. Prvi ruski predsednik takođe je priznao da mu je trebalo mnogo vremena da razmisli ko bi mogao 2000. godine da stane na čelo zemlje, a neko vreme, kako kaže, nije mogao da pronađe nijednog kandidata.

"Na kraju sam naišao na njega, to je Putin", saopštio je Jeljcin Klintonu.

Prvi ruski predsednik je zatim objasnio da je proučio Putinovu biografiju, njegove veze i interese, posle čega je shvatio da je on pouzdan čovek, koji se dobro razume u svoju oblast odgovornosti. Kao pozitivne kvalitete Putina, Jeljcin je naveo da je on "solidan i jak", a takođe "veoma društven".

Jeljcin je istakao da je uveren da će se njegov američki kolega uveriti da će novi lider zemlje biti "visoko kvalifikovani partner".

Dva meseca kasnije, 19. novembra, Jeljcin je izrazio uverenje da će upravo Putin postati predsednik Rusije. Na Klintonovo pitanje ko će pobediti na predsedničkim izborima, Jeljcin je odgovorio: "Naravno, Putin. On će biti Jeljcinov naslednik. On je demokrata i poznaje Zapad".

Klinton je već tada uspeo da razgovara sa Putinom na samitu APEK-a u Ouklandu, a prema rečima američkog lidera, on je ostavio na njega utisak vrlo pametnog čoveka. Jeljcin je odgovorio da Putin ima "unutrašnju snagu“ i da će učiniti sve moguće, u okviru zakona, kako bi pobedio.

"I on će pobediti. Vi ćete sarađivati", istakao je Jeljcin, obećavši da će on nastaviti politiku prethodnika za razvoj demokratije i ekonomije i proširiti kontakte Rusije. "On ima energiju i um da uspe", naveo je prvi predsednik.

Jeljcin je imenovao Putina za v. d. premijera 9. avgusta 1999. godine, nazvavši ga istog dana svojim naslednikom. Državna duma Rusije 16. avgusta je potvrdila Putina na mestu šefa Vlade.

Jeljcin je 31. decembra objavio da podnosi ostavku, nakon čega je Putin postao vršilac dužnosti predsednika. 26. marta Putin je pobedio na izborima u prvom krugu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: