Haradinaj opet o ratu; Tači: Neki hoće da stvore paniku

Priština -- Kosovski predsednik i premijer nastavili su da u javnost iznose različita viđenja rešavanja pitanja Kosova uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/PETRIT PRENAJ
EPA/PETRIT PRENAJ

Dok Hašim Tači smatra da očuvanje "statusa kvo" nije u interesu građana, Ramuš Haradinaj se oštro protivi bilo kakvim korekcijama granica poručujući da to znači rat.

Tači je ponovio da su svi kosovski saveznici opredeljeni za mir i bezbednost na Balkanu i da čine napore na obezbeđivanju mira, stabilnosti i uspeh u donošenju konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

Konstatovao je, međutim, da pojedinci na Kosovu svojim postupcima pokušavaju da stvore paniku i zbune građane, ali i da će Kosovo, uprkos tome, ostati posvećeno dijalogu i postizanju konačnog "mirovnog sporazuma sa Srbijom".

"Pozivi na rat i nove tragedije na Balkanu pripadaju mentalitetu prošlog veka i kao takvi, zaslužuju da budu odbačeni", poručio je Tači na Fejsbuku.

Tači pritom nije precizirao o kojim pojedincima je reč.

Haradinaj je juče u intervjuu za "Ajriš tajms" da bi "promena granice sa Srbijom značila rat".

"To bi značilo rat. Ukoliko ponovo otvorimo ono što je dogovoreno, to znači ponovno otvaranje prošlosti, a u našem regionu otvaranje prošlosti znači otvaranje ratova", kazao je Haradinaj.

Tači piše da zadržavanje sadašnjeg stanja sprečava napredak i unutrašnju i međunarodnu konsolidaciju, a da bi postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom omogućilo napredak i razvoj Kosova.

"Zatvaranjem poglavlja rata i neprijateljstva sa Srbijom, otvorićemo put prosperitetu. Priznanje Srbije omogućiće Kosovu članstvo u međunarodnim organizacijama, postaćemo deo mehaizma koji štiti i garantuje ljudska prava za sve naše građane. Otvaranje novog mirovnog poglavlja stvara jasnu i sigurnu evropsku perspektivu za našu državu", napisao je Tači.

Trajan mir između Kosova i Srbije, dodao je, znači mir i stabilnost celog regiona. Uz uveravanje da će o svakom novom koraku odlučivati u koordinaciji sa zapadnim kosovskim partnerima, Tači je poručio da će ostati predan obezbeđivanju boljeg života za sve građane Kosova, a sve s ciljem, kako je naveo, zatvaranja poglavlja rata i otvaranja novog. Zato će, kazao je, pozvati predstavnike civilnog sektora da budu deo tog dijaloga.

strana 1 od 99 idi na stranu