"Šta god dogovore Beograd i Priština imaće podršku EU"

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izrazila je nadu da će dijalog Beograda i Prištine moći da se finalizira do kraja mandata aktuelne Evropske komisije.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.08.2018.

14:40

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Mogerinijeva, visoka predstavnica EU za spoljnu i odbrambenu politiku, poručila je da će EU podržati svako rešenje do kojeg dođu dve strane, a koje je u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU.

Federika Mogerini je, na konferenciji za štampu nakon neformalnog sastanka ministara inostranih poslova EU i njihovih kolega za Zapadnog Balkana, prenela da je posebna pažnja bila posvećena podršci dijalogu Beograda i Prištine, koji se za nedelju dana nastavlja u Briselu.

"Mogu preneti da sam kod ministara regiona, sa kojima smo razgovarali o pitanjima saradnje sa EU, videla jasnu snažnu podršku dijalogu i privrženosti i angažovanosti predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u delikatnoj fazi", rekla je Mogerinijeva.

Ona je kazala da postoji mogućnost da se konačno reši jedan od najkomplikovanijih i teških konflikata, s mnogo posledica po ceo region, koji i dalje postoji u Evropi.

Najavila je da se sledeće nedelje nastavlja dijalog na nivou predsednika i da ona ne želi da komentariše sadržaje diskusija.

"Šta god dogovore dve strane imaće podršku EU, ako je u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU. Evropska istorija, kao što znate, zasnovana je na prevazilaženju etničkih nacionalnih država", poručila je Mogerinijeva odgovarajući na pitanje da li se razgovaralo o ideji promene granica.

Istakla je da se radi ozbiljno na nečemu što je teško i izazovno i da napori još nisu dovedeni do kraja.

Sporazum na kojem se radi, kako je podvukla, biće pravno obavezujući i rešiće sva otvorena pitanja.

"Verujem da smo svi privrženi da finaliziramo dijalog narednih meseci, još pre kraja mandata EK", kazala je ona.

Rekla je i da ne želi da iznosi o čemu se razgovaralo na neformalnim sastancima, jer taj format omogućava ministrima da otvoreno diskutuju iza zatvorenih vrata.

Navela je da su šefovi diplomatija EU razgovarali sa svojim kolegama sa Zapadnog Balkana, te ponovila da je širenje Unije na taj region glavni prioritet EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: