"Nema laži, nema prevare": Prozirne izborne kutije i u BiH

Sarajevo -- Na opštim izborima u BiH, koji će se održati 7. oktobra, po prvi put će biti korištene transparentne, prozirne glasačke kutije.

Izvor: Beta Bosna i Hercegovina
Podeli
Kutije ubuduće providne (Foto: Thinkstock)
Kutije ubuduće providne (Foto: Thinkstock)

Predsednica Centralne izborne komisije BiH (CIK) Irena Hadžiabdić rekla je na konferenciji za novinare da je za predstojeće izbore obezbeđeno deset hiljada takvih kutija, uz oko 60 hiljada sigurnosnih pečata.

"Transparentne kutije povećavaju poverenje u izborni proces. Postojeće kutije su dotrajale, teške su i vrlo nepraktične za transport. Međutim, morali smo ih koristiti, jer u institucijama BiH nije bilo dovoljno razumevanja za nabavku prozirnih kutija", rekla je Hadžiabdićeva.

Ona je navela da su nove kutije nabavljene zahvaljujući donacijama Misije OEBS-a u BiH, u saradnji sa ambasadama SAD, Velike Britanije i Norveške.

Šef misije OEBS-a u BiH Brus Berton izjavio je da je OEBS upoznat sa glasinama o zloupotrebama prilikom izbornog procesa.

"Upoznati smo sa glasinama, prema kojima dolazi do punjenja glasačkih kutija plaćenim glasačkim listićima ili o zapošljavanju ljudi na osnovu političke podobnosti", rekao je Berton.

Američka ambasadorka u BiH Morin Kormak rekla je da je ovo važna godina za BiH i da građani ove zemlje zaslužuju da imaju poverenja u izborni proces koji će odražavati njihovu istinsku volju.

"Na ovaj način posmatrači će moći da vide da nijedan listić nije ubačen u kutiju pre otvaranja glasačkog mesta. Istovremeno, glasačke kutije su tek poluprozirne, kako bi se obezbedila privatnost svakog pojedinca", istakla je Kormakova.

Prema njenim rečima, to je važan, ali mali korak u unapređenju izbornog procesa u BiH.

"Dugoročna rešenja zahtevaju potpunije reforme, što podrazumijeva izmenu zakonodavstva", rekla je Kormakova.

strana 1 od 124 idi na stranu