DPS menja istoriju: Crnu Goru ukinula je Srbija

Podgorica -- Vladajuća Demokratska partija socijalista razmišlja da predloži parlamentu rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine iz 1918, piše "Pobjeda".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Podgorička skupština 1918, čiji je zvanični naziv Velika narodna skupština, prema tumačenju aktuelnih vlasti u Crnoj Gori i dela istoričara, ustanovljena je suprotno tada važećem Ustavu države Crne Gore i njenom pravnom poretku.

Skupština je 26. novembra 1918. donela odluku kojom je ukinuta država Crna Gora, njena teritorija unitaristički sjedinjena (pripojena) teritoriji države Srbije i njen narod inkorporiran u srpski.

Zvanična Podgorica smatra da je tada ukinuta suverena, međunarodno priznata država koja je imala ustav, vladaoca, Narodnu skupštinu, kao ustavotvorni i zakonodavni organ, vladu, pravni poredak.

"DPS je bliža da, umesto zakona, predloži rezoluciju kao rezolutan politički akt, jer od ranije smatramo da su odluke Podgoričke skupštine ukinute 1945. i 2006. godine", rekao je Pobjedi izvor iz vrha DPS-a.

Očekivano je da će, ukoliko takav dokument bude na poslaničkim klupama, dobiti podršku vladajuće koalicije. Predstavnici DPS i SD ranije su poručili da bi njihove partije podržale dokument kojim bi se poništile odluke Podgoričke skupštine.

Nikola Rakočević iz DPS-a tada je za Pobjedu kazao da je "inicijativa da se u Skupštini da prilog istorijskom preispitivanju 1918. neophodna i pravedna", dok je Stefan Šuster iz SD-a rekao da bi njegova partija podržala takav akt ukoliko bude u skupštinskoj proceduri, da bi se, kako je istakao, "jednom za svagda stavila tačka i na tu prevaru Crne Gore", preneo je portal RTCG.

strana 1 od 124 idi na stranu