Indeks: Hrvatska umire

Hrvatska umire, zatvara se šest škola, a u njih 117 nije upisan ni jedan jedini novi učenik. Masovno iseljavanje traje već pet godina, piše Index.hr.

Izvor: index.hr

Petak, 31.08.2018.

08:05

Indeks: Hrvatska umire
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Novinari tog portala pišu da su otišli do glavne autobuske stanice u Zagrebu i tamo zatekli standardan prizor - uplakane majke koje ispraćaju decu, one koji se iz posete porodici vraćaju na posao.

Jedna od njih je i Ada, koja je zajedno s mlađim sinom došla da isprati starijeg sina, koji ima 18 godina i tek je završio srednju školu. Odlazi u Minhen, gde ga čeka posao.

"Imamo familiju u Nemačkoj. Oni su sinu našli posao pa ide da vidi i odradi probni period. Završio je srednju školu za auto-mehaničara, a u Nemačkoj će raditi u auto-limarskoj radionici. Odlazi jer ovde nema posla, evo ja sam već godinama bez posla. Ako se on snađe, videćemo pa možda se svi odselimo", rekla je za Index.hr Ada.

Druga gospođa uz plač je rekla da se ona vraća u Nemačku, gde radi, dok su joj u Hrvatskoj ostali suprug i deca. Otkrila je da već osam meseci radi u jednom restoranu u Minhenu kao kuvarica. U Osijeku je radila u trgovini, ali sa platom koju je primala ona, suprug i dvoje dece jedva su preživljavali.

Novinari Indeksa razgovarali su i sa Marijanom koja u Nemačkoj živi već četiri godine. Ova Zagrepčanka odselila se zbog nemaštine.

"U Zagrebu sam imala posao, ali suprug nije. Bili smo podstanari s malim detetom i takva životna situacija nas je prisilila da odemo. U Nemačkoj nam je dobro, radimo, posao se odmah nađe i dobro je ako se navikneš, međutim tamo je potpuno drugačiji način života. Kod njih nema ispijanja kafa. Oni ne znaju za taj običaj. Istina je, dobro se zaradi jer tamo uvek imaš mogućnost raditi više poslova i dodatno zaraditi. Plaćaju se velike sume jer, recimo, 1.200 evra plaćamo stanarinu, onda možete misliti kolike su plate kad to bez problema platimo. Ali ono što me muči je što smo tamo uvek građani drugog reda", kaže ona.

Na autobuskoj stanici su bili i sestra i brat koji odlaze u Nemačku, gde žive poslednje tri godine s roditeljima.

"Bili smo na moru i sad se vraćamo u Nemačku. Super nam je tamo, u Zagrebu nam je mama dugi niz godina bila nezaposlena i samo je radila poslove na crno, dok je u Nemačkoj odmah dobila posao, tata isto. Iako nam fale prijatelji, nikad se više ne bi vratili u Hrvatsku", rekla je Ana, koja sad završava srednju medicinsku školu.

Po dolasku u Nemačku je prvo godinu dana učila jezik i onda nastavila školu. Priznali su joj, kaže, prva dva razreda medicinske koju je završila u Zagrebu. Marko je samo dodao da bi se on vratio u Hrvatsku samo da osvoji poveći iznos na lotou.

"Vršnjaci su nas super prihvatili u školi, a ima i dosta naših, ne samo iz Hrvatske, već i iz susednih zemalja. Odlično nam je, sviđaju nam se i škola i uopšte život tamo. Znamo i da nas po završetku škole tamo odmah čeka posao, odnosno da ćemo ga bez problema naći, za razliku od Hrvatske", rekla je još Ana.

Dok je trajao razgovor vozač je pozivao putnike da uđu u autobuse, ne jedan, već nekoliko njih koji su stigli iz Vinkovaca, pa preko Zagreba nastavljaju put za Minhen i Frankfurt. A svi su redom krcati, zaključuje Index.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: